Hopp til hovedinnhold
Enboligen Malvik fra Systemhus

Tips til dekorasjon og møblering av små hjem

Mindre hjem er veldig populære for tiden, og det er en trend som bare øker. Denne økende interessen for kompakte boliger skyldes flere faktorer. For det første er det økende presset på boligmarkedet, spesielt i tett befolkede områder. Små tomter og høy tetthet i byområder har gjort små hjem til en attraktiv løsning for både førstegangskjøpere og de som velger å skalere ned etter å ha solgt en større enebolig.

Små hjem har blitt et symbol på effektivitet og bærekraft, og de gir eiere muligheten til å redusere sitt økologiske fotavtrykk. Imidlertid, selv om små hjem har mange fordeler, kan de også være utfordrende å møblere og dekorere. Plassen er begrenset, og det krever kreativitet for å få mest mulig ut av hver kvadratmeter.

Uansett om du bor i ditt første hjem, ønsker å oppgradere livsstilen din ved å bo i et mindre hus, eller bare ønsker å dra nytte av fordelene som følger med kompakte boliger, gir vi deg verdifulle tips og idéer for å hjelpe deg med å optimalisere dine små flater og rom.

Stuen i Spire huset fra Systemhus, er lys og fremstår romslig.

Stuen i eneboligen Spire

Lyse farger

Lyse farger spiller en avgjørende rolle i å optimalisere små plasser. Når du arbeider med begrensede områder, er det viktig å maksimere lysets refleksjon og skape en åpen og luftig atmosfære. Her er noen tips om hvordan du kan utnytte lyse farger effektivt i ditt små hjem:

1. Hold deg til lyse farger på veggene: Mal veggene i lyse nyanser som hvitt, pastellfarger eller myke gråtoner. Lyse farger reflekterer naturlig lys og gir rommet en mer åpen følelse og romslighet.

2. Sammenhengende fargepalett: For å skape en harmonisk følelse i hjemmet, kan du bruke samme fargepalett i rom som ligger ved siden av hverandre. Dette skaper en strømlinjeformet overgang mellom rommene og gir inntrykk av kontinuitet.

3. Maling av møbler: Når du har begrenset plass til store møbler, kan du vurdere å male møblene i samme eller lignende lyse farger som veggene. Dette gir en enhetlig utseende til rommet og gjør møblene til en integrert del av innredningen.

4. Aksentfarger: Selv om hovedfokuset er på lyse nyanser, kan du legge til noen få aksentfarger for å gi rommet litt karakter. Dette kan gjøres ved å bruke puter, tepper, kunstverk eller små dekorative elementer i mer livlige farger.

5. Gulvmateriale og farge: Å velge det rette gulvmaterialet er også viktig. Lys farge og ensartet materiale på gulvet, for eksempel lyse tregulv eller lyse fliser, kan bidra til å skape en større romfølelse. Det reflekterer lys og gir en følelse av kontinuitet i hele rommet.

6. Naturlig lys: Maksimer bruken av naturlig lys ved å unngå tunge gardiner eller persienner som blokkerer lyset. Du kan også velge lette gardinløsninger som slipper gjennom lys samtidig som de gir deg privatliv.

Ved å følge disse retningslinjene for bruk av lyse farger kan du skape en mer romslig og behagelig atmosfære i ditt hjem. Lyse farger, i kombinasjon med smart plassutnyttelse og riktig belysning, vil bidra til å forvandle din begrensede plass til funksjonelle og praktiske rom.

Lys og åpen stue - Spire fra Systemhus

Lys stue med store vinduer for godt med lysinnslipp

Illusjon

Intrykk av plass er nesten like viktig som faktisk plass. Våre sanser er oppdratt til å tro at større panel eller fliser tilhører i større rom. Derfor vil bruken av disse gi oss mer plass, i hvert fall i vår forestilling. Heng gardiner nært taket og helt ned til gulvet. Det er med på å strekke ut rommet. Det samme gjelder bokhyller. La bokhyllene gå fra gulvet og opp til taket. Ha møbler som er mindre i størrelse. Det vil også gi en følelse av mer plass. Bruk gjerne speil flere plasser i rommet for å få det til å virke større. Ha gjerne speilet i en ramme som kompletterer resten av dekoren og fargene i rommet. Få også inn mest mulig naturlig lys for å skape en illusjon av at rommene er større. Sørg for at du har nok lamper i alle rom. Det er viktig med godt lys, så lys opp alle mørke kroker.

Koselig krok i stuen med god belysning og gardiner fra tak til gulv

Endringer i hjemmet

Har du et rom som du sjeldent bruker? Rydd ut den eksisterende funksjonen og lag rommet om til et du kan bruke. En spisestue kan bli til en flott tv-stue eller bibliotek/hjemmekontor. Har du noen møbler som ikke blir brukt? Selg eller doner dem bort. De tar verdifull plass i hjemmet ditt. Det samme gjelder krimskrams og dekor. Hva ønsker du å beholde, hva trenger du ikke?

Åpne opp og fjerne unødvendige dører og vegger

I små hjem er plass en dyrebar ressurs, og det er viktig å utnytte den på best mulig måte. En av de mest effektive måtene å oppnå dette på er å åpne opp rommet ved å fjerne dører og vegger som ikke er essensielle. Her er noen viktige aspekter å vurdere:

1. Fjerning av dører: Identifiser dører som ikke er nødvendige og vurder å fjerne dem. Dette kan bidra til å skape en mer flytende overgang mellom rommene og gi en følelse av åpenhet.

2. Åpne planløsninger: Åpne planløsninger er spesielt gunstige for små hjem. Dette innebærer å integrere kjøkken, stue og spisestue i ett stort område. Dette gir et inntrykk av større rom og forbedrer samtidig sosialt samspill og funksjonaliteten i hjemmet.

3. Halv-vegger: I stedet for å fjerne en vegg helt, kan du vurdere å bygge en halv-vegg mellom rom som kjøkken og stue. Dette gir litt privatliv og definisjon av separate områder samtidig som romfølelsen opprettholdes.

4. Strukturell vurdering: Før du begynner å fjerne dører og vegger, er det viktig å vurdere om de er bærende for strukturen i hjemmet ditt. I så fall bør du konsultere en profesjonell bygningsingeniør eller arkitekt for å sikre at fjerningen ikke påvirker bygningens integritet.

5. Oppbevaring og organisering: Når du fjerner dører og vegger, kan det være nødvendig å omorganisere lagringsløsninger. Vurder innebygde skap, hyller eller andre lagringsalternativer for å kompensere for tapt lagringsplass.

Ved å åpne opp rommene og fjerne unødvendige hindringer kan du skape en mer romslig og luftig følelse i ditt hjem. Dette bidrar til å forbedre både funksjonalitet og estetikk, samtidig som det gir deg muligheten til å tilpasse hjemmet ditt etter dine behov og preferanser.

Åpen stue og kjøkkenløsning i eneboligen Askøy

Åpen stue- og kjøkkenløsning i eneboligen Askøy

Ryddig og organisert

Utnytt veggplassen om du har lite plass. Hyller og skap som henges opp på veggen vil hjelpe deg å holde det ryddig og organisert i hjemmet. Det vil selvsagt hjelpe med romfølelsen om man på generell basis passer på å holde hjemmet ryddig.

Fordeler ved å bo på mindre areal

Å bo på et mindre areal kan ha flere fordeler, avhengig av individuelle preferanser, livsstil og situasjon. Noen av fordelene inkluderer:

Kostnadsbesparelser: Mindre boliger har vanligvis lavere kjøps- og driftskostnader sammenlignet med større boliger. Dette kan gjøre det lettere å komme inn på boligmarkedet og redusere faste utgifter som strøm, vann, forsikring og vedlikehold.

Mindre vedlikehold: Mindre boliger krever generelt mindre tid og innsats når det gjelder rengjøring og vedlikehold. Dette kan gi mer fritid og redusere stressnivået.

Lavere energi- og miljøpåvirkning: Mindre boliger har ofte mindre areal som skal varmes opp, kjøles ned og belyses. Dette kan føre til lavere energiforbruk og en mindre miljøpåvirkning.

Enklere livsstil: En mindre bolig kan oppmuntre til en enklere livsstil med færre eiendeler og mindre forbruk. Dette kan bidra til å redusere stress og øke trivselen.

Bedre sosialt samspill: Mindre boliger kan føre til mer sosialt samspill med familiemedlemmer og naboer, da man gjerne bruker fellesarealer mer aktivt.

Det er viktig å merke seg at fordeler og ulemper ved å bo på mindre areal varierer avhengig av individuelle preferanser og behov. Noen mennesker trives bedre i større boliger, mens andre foretrekker den enklere og mer økonomiske livsstilen som mindre boliger kan tilby.

Relaterte artikler

Luksuriøst interiør på budsjett

Luksuriøst interiør på budsjett

Det behøver ikke å koste skjorta å skape et luksuriøst hjem. Vi i Systemhus har bedt vår samarbeidspartner Fargerike om ti gode tips som løfter boligen fra fin til fantastisk!

Finn de rette fargene til hjemmet ditt

Fargevalg er en viktig del av innredningen i hjemmet. Ulike farger gir ulike stemninger, og noen farger egner seg bedre enn andre til noen rom. Visste du for eksempel at blå er en avslappende farge som egner seg godt til soverommet? Her får du noen tips til hva du kan tenke på når du velger farger.

Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord

Hvordan velge interiør for ditt nye hjem 

Å bygge et nytt hjem betyr at du får muligheten til å innrede helt på nytt. Dette er en morsom og spennende prosess, men det er ikke alltid like lett å vite hva du skal gå for. Vibecke Caspari Nord er interiørarkitekt i Mestergruppen, og deler noen gode råd for å hjelpe deg med å ta de beste valgene for din nye bolig.