Hopp til hovedinnhold
Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord

Hvordan velge interiør for ditt nye hjem 

Å bygge et nytt hjem betyr at du får muligheten til å innrede helt på nytt. Dette er en morsom og spennende prosess, men det er ikke alltid like lett å vite hva du skal gå for. Vibecke Caspari Nord er interiørarkitekt i Mestergruppen, og deler noen gode råd for å hjelpe deg med å ta de beste valgene for din nye bolig.

Årets boligtrender

– Boligtrendene vektlegger stadig mer bærekraft og bevisste valg, og det påvirker også hva vi velger av materialer i interiøret. Samtidig søker vi trygghet og komfort i hjemmet, og dette kan oppnås gjennom farger, materialbruk og belysning som gir en koselig og behagelig atmosfære, forklarer Vibecke.

Her er Vibeckes fem tips til deg som skal pusse opp eller innrede nytt hus til våren:

1. Gi hjemmet personlighet med farger 

Vi bruker mer og mer farger i hjemmet, og spesielt i mindre områder som entré og gjennomgangsrom. Dette er rom man tør være litt mer spenstig i. Å bli ønsket velkommen hjem med glade farger skaper god energi. Vibecke nevner at ved å male taket i samme farge som veggen, alternativ noen toner lysere, får man en finere helhet og bedre romopplevelse.

 

Valg av riktig farge for riktig romfunksjon 

Hvordan velge riktig farge? Vibecke påpeker at rommene i huset har ulike funksjoner, og da bør man ta hensyn til det når man fargesetter. Ønsker du en rolig og avslappende atmosfære på soverommet, bør du for eksempel velge myke og dempede farger som blått, grønt som gjerne forbindes med naturen. Tenk likevel helhetlig, slik at alle rom i hjemmet kler hverandre.

Kjøkken med personlig preg hos @denstorelillegården

Kjøkken med personlig preg hos @denstorelillegården

Ta hensyn til belysning, sollys og skygge 

Når du velger farger, bør du også ta hensyn til belysning i rommet. Test ut forskjellige farger i rommet og se hvordan lyset påvirker dem på forskjellige tider av døgnet. Farger kan oppleves annerledes avhengig av om det er naturlig eller kunstig lys i rommet.

2. Velg kvalitet på gulv 

Gulvet er den største interiørflaten du har i hjemmet, sammen med vegger og tak. Gulvet er ikke noe man bytter ut ofte, så her tipser Vibecke om å gå for det gulvet man virkelig ønsker seg, og heller spare på andre steder. Tenk kvalitet.

 

– Ta med deg gulvprøver hjem for å se de i rommet de skal brukes i. Jeg anbefaler også å velge et gulv som er noe mørkere enn du tror du vil ha det, siden lyset påvirker mye av fargen og opplevelsen. Som en ekstra liten sjekk, anbefaler jeg å gå barfot på gulvprøven for å kjenne på strukturen og følelsen gulvet gir.

Det finnes mange alternativer mellom flis, tregulv, vinyl og kork, så bruk tid og sansene dine før du tar det endelige valget. På soverommet er det ekstra deilig å senke bare føtter ned på lekre tepper.

3. Tak, vegger og dører: tenk utenfor boksen  

– Velg materialer som passer til hvert roms funksjon og stil. Ikke føl deg begrenset til å bruke det samme materialet over hele huset. Med et gjennomtenkt materialvalg, kan du skape en unik og funksjonell atmosfære i hvert enkelt rom i hjemmet ditt, tipser Vibecke.

 

Ideer for entré og gjennomgangsrom 

Vibecke forteller at «inngangsparti» er det blant det mest søkte ordet på Pinterest. Vi vil gjerne ha et vakkert inngangsparti med potter, grønne planter og aller helst en fargeglad inngangsdør.

Bygg 1 ytterdør Selje i fargen gul

BYGG 1 Selje ytterdør

– Velg en kvalitetsdør, gjerne i tre, som får et fint utseende med årene. Velger du farge på inngangsdøren, kan den gjerne ha én farge utvendig og en annen farge innvendig, foreslår Vibecke.

 

En annen idé for entreen er å bruke lineær belysning som er innfelt i taket langs veggene. Dette kan gi en følelse av dagslys som siver inn, og passer spesielt godt i funkishus og hus i moderne stil.

 

Taket er en forlengelse av veggene 

Når det gjelder fargevalg på taket, er det viktig å huske på at taket er en forlengelse av veggene. Hvis du bruker mørke farger på veggene, kan det være fint å velge en kulør i taket som samsvarer, men med en lysere tone, så unngår du at taket føles som et lokk.

 

– På barnerom kan du virkelig la fantasien løpe løpsk og bruke farge eller tapet i taket for å skape en drømmeverden for et lite barn som ligger i sengen og ser opp, tipser Vibecke.

4. Skap et organisk uttrykk

I dagens interiørdesign ser vi en trend med økende bruk av materialer som er mer upolerte og jordnære, som for eksempel stein, skinn, glass og keramikk. Denne trenden omfatter også bruk av buede former, som minner oss om design fra 70- og 80-tallet. Designere tar også inspirasjon fra naturlige former, som sopp, for å gi et organisk uttrykk.

– Ved å bruke finerplater i taket med en interiørbeis eller voks, kan du virkelig bringe ut den vakre trestrukturen og fremheve råmaterialet som er vakkert i seg selv, foreslår Vibecke.

5. Finn din personlige stil

Å gi boligen personlighet gjennom interiøret er en kreativ prosess. Det kan være vanskelig å finne balansen mellom et unikt uttrykk og trender man går lei av. Å investere i bistand fra en interiørarkitekt kan derfor være verdt det når du ser hvor mye glede og komfort det kan gi å ha et hjem som er tilpasset akkurat din stil.

Relaterte artikler

Finn de rette fargene til hjemmet ditt

Fargevalg er en viktig del av innredningen i hjemmet. Ulike farger gir ulike stemninger, og noen farger egner seg bedre enn andre til noen rom. Visste du for eksempel at blå er en avslappende farge som egner seg godt til soverommet? Her får du noen tips til hva du kan tenke på når du velger farger.

Spreke farger i husmodellen Nyksund

Kelly og Birger drømte om å bo på et lite småbruk. Drømmen ble virkelig da de kjøpte en gård på Hobøl utenfor Moss og bygde et fargerikt Nyksund Systemhus.