Hopp til hovedinnhold
Rommet er malt i en nydelig gul farge

Finn de rette fargene til hjemmet ditt

Fargevalg er en viktig del av innredningen i hjemmet. Ulike farger gir ulike stemninger, og noen farger egner seg bedre enn andre til noen rom. Visste du for eksempel at blå er en avslappende farge som egner seg godt til soverommet? Her får du noen tips til hva du kan tenke på når du velger farger.

Hva du burde tenke på

Først er det viktig å bestemme seg for hva rommet skal brukes til og hvilken stemning du ønsker å skape i rommet. Er det et hjemmekontor der du ønsker å finne arbeidsro og inspirasjon, eller skal det være et rom der folk møtes og er sosiale?

Fargetrender endrer seg stadig, og er i tillegg knyttet til sesong. Varme farger som rødt, oransje og gul virker mer innbydende og hjemmekoselig og egner seg godt å bruke i vintersesongen. Om sommeren vil kalde farger få hjemmet til å virke friskere.

Koselig stue med nydelig beige/grå farge på veggene

Bruk farger som gir deg gode assosiasjoner

Det anbefales å bruke din favorittfarge på badet. Det er på badet du ser deg i speilet, og for at du skal føle deg bra hjelper det å ha en bakgrunnsfarge du kler godt.

Litt om fargene

Grønn: Grønn er en populær farge på interiør, og gjør seg godt på de fleste rom. Den virker avslappende og naturlig. I arbeidsrommet fremmer grønt konsentrasjon. På kjøkkenet virker den avslappende, og i stua er den både spennende og komfortabel. Grønt kan være bra for fertilitet, og er derfor passende for soverommet også.

Rød: Det har blitt bevist at rødt øker matlyst, og er derfor en farge som egner seg godt til kjøkkenet eller spisestue. Rødt er generelt ikke anbefalt å bruke i andre rom, ettersom det kan gi negative assosiasjoner. Fargen trigger energi og adrenalin, og kan gjøre det vanskelig å slappe av på soverommet.

Gul: Gul er en optimistisk og inspirerende farge som blant annet egner seg fint til kjøkkenet. Innslag av gult i inngangen gir en gledesfølelse på vei inn eller ut av hjemmet. Fargen egner seg derimot ikke som hovedfarge, da det kan skape en følelse av frustrasjon og sinne.

Brun: Brun er en naturlig farge som gir en naturnær følelse. Vær forsiktig med overbruk av brunt i hjemmet - det kan skape depresjoner hos enkelte personer.

Svart: Svart i store mengder får rom til å virke mindre. Små innslag av svart skaper dybde i et rom.

Rosa: Egner seg godt til avslappende rom da det får ned energinivået.

Oransje: Oransje øker energinivået og egner seg godt til treningsrom eller lekerom for barn. På den andre siden anbefales den ikke til soverom eller stue.

Hvitt: Hvitt i seg selv kan virke sterilt i store mengder, men lyse toner som tilnærmer seg hvitt er derimot et godt valg til vegger i de fleste rom. Lyse farger gir et inntrykk av at rommet er større, samtidig som det er lett og kombinere med andre farger.

Blå: Myke toner av blå skaper ro og egner seg godt til å bruke som hovedfarge på soverommet. Mørke blåtoner kan derimot skape sorgfølelse, og egner seg ikke som hovedfarge.

Lilla: Lilla er en kreativ og sofistikert farge, men som kan føles forstyrrende i store mengder.

Det er med andre ord mange faktorer å tenke på i fargevalget. For å gjøre valget lettere og mer dynamisk kan du velge nøytrale farger på enheter som er vanskelig og endre på i ettertid, og bruke sprekere farger på for eksempel en av veggene og på tekstiler og gjenstander som lett kan byttes ut. På den måten kan du lett endre fargekombinasjonen i rommet og stadig gi det et nytt helhetlig utrykk når du ønsker en forandring.

Tekst: Julie Reneé Buene

Relaterte artikler

Husmodellen Hillevåg

Drømmehjemmet i trygge hender

For Hans William og Maria Kanebog var utsikten over tomten et viktig punkt for husvalget. Familien valgte husmodellen Hillevåg, et funkishus med tre etasjer.

Hvordan bestemme farger til din nye bolig

Hvilken farge skal huset mitt ha?

​Dette er et spørsmål mange stiller seg når de skal bygge hus. Eller gjør vi egentlig det? Dette er kanskje det eneste vi ikke vurderer? For det e jo egentlig bare to farge å velge mellom? Hvitt eller grått? Eller kanskje trepanel som gråner? Men er vi alle personer som ønsker oss fargeløse hus? Eller som føler oss hjemme i det grå eller hvite?

Mørkt gulv fra Boen

Gulvtrender: skap naturlig varme med ekte tre

Varme og hygge er essensielle temaer i dagens interiørtrender. Dette gjenspeiles tydelig i gulvtrendene, hvor lyse og gylne nyanser er høyt prioritert. Disse gulvene harmoniserer perfekt med varmere veggfarger og annet interiør. Samtidig ser vi en økende interesse for mørkere gulv, spesielt i fjellhytter, hvor man gjerne søker noe mer unikt og karakteristisk enn i hjemmet. Her velger man ofte dypere, varmere farger for å skape en følelse av ro og intimitet.