Hopp til hovedinnhold
Hvordan velge farge til din bolig

Hvilken farge skal huset mitt ha?

​Dette er et spørsmål mange stiller seg når de skal bygge hus. Eller gjør vi egentlig det? Dette er kanskje det eneste vi ikke vurderer? For det e jo egentlig bare to farge å velge mellom? Hvitt eller grått? Eller kanskje trepanel som gråner? Men er vi alle personer som ønsker oss fargeløse hus? Eller som føler oss hjemme i det grå eller hvite?

Artikkel av Dagny Thurmann-Moe​

Fargetrender

Vi har i mange år blitt fortalt at de fornuftige, de velger grått eller hvitt. Det er jo så praktisk og tidløst. Sannheten er at når det gjelder farge, er det ingen trender som varer evig, heller ikke den fargeløse. Det vi beveger oss mot nå, er det fargeglade 20-tall. Den nye fargetrendbølgen er allerede i gang, og startet rundt 2010 i det små og kommer til å vokse seg stor mot midten av 20-tallet. Den begynner nå å markere seg tydelig innenfor mote og interiør, hvor vi ser at nye basisfarger er i ferd med å ta over; blått, grønt og brunt. Samtidig er mange farger inne i trendbildet, faktisk alle sammen og i mange forskjellige nyanser. Innenfor arkitektur beveger det seg litt tregere, men også her er fargene på vei. Her kan vi si at det ikke er et fasitsvar, men at mange farger vil markere seg som aktuelle, fordi man i større grad ønsker seg et hus som føles personlig og eget.


De varme fasadefargene kommer til å få en renessanse. Den store utfordringen, når vi har bestemt oss for at vi vil ha farge på huset, er hvordan vi skal gå frem. For inspirasjon er ikke lett å finne. Derfor har jeg jobbet med Systemhus på nettopp dette. Hvordan vil drømmehuset se ut i farger? Blir det koseligere? Strammere? Mer idyllisk? Kanskje føles det varmere? Eller er det kanskje det hvite som passer deg? Uansett hva svaret ditt er her, er det det riktige. For vi er alle forskjellige og trives med forskjellige ting. Men for deg som ønsker deg farger, kommer det en liten guide her på hvordan du fargesetter huset ditt. Dette er i dag på mange måter glemt kunnskap, men i alle blandemaskiner, finnes det et stort antall vanvittig vakre farger som passer til akkurat ditt hus.

Dagny Thurman Moe er fargeeksperten som har gode råd om hvordan du må fargesette huset ditt

Dagny studerte pedagogikk, informatikk og sosiologi ved Universitet i Oslo. I 2007 startet hun bloggen Scandinavian Chic, som handlet om skandinavisk stil fra et maksimalistisk perspektiv. Herfra ble hun headhuntet til stillingen som kreativ leder for Fargerike, hvor hun jobbet fra 2010–2014. Her etablerte hun blant annet konseptet Årets Farge, utviklet fargekonsepter, opplæringsmoduler og PR-strategi, analyserte fargetrender og iverksatte samarbeid med andre merkevarer. Mai 2014 startet Dagny sitt eget fargestudio hvor hun jobber med fargedesign og fargeforecasting.

En fargepalett

En fargepalett er et teoretisk verktøy som er en slags plan over hvordan huset ditt skal fargesettes. En godt fargesatt fasade inneholder vanligvis 3–5 forskjellige nyanser. Det høres kanskje voldsomt ut, men tell fargene på eksemplene i denne saken - det er faktisk ikke så mange.

Hovedfarge: (1–2 stk) Hovedfargen er fargen på fasaden eller «veggene». Denne fargen setter premisser for hvordan resten av huset skal fargesettes.

Aksentfarge: (1–3 stk) Aksentfargens oppgave er å harmonere med hovedfargen på en behagelig måte. Aksentfargene brukes på indre og ytre vinduskarmer, dørkarm, dør (hvis ikke kontrast), takskinner, takstein pipe, og eventuelle gjerder.

Kontrastfarge: Kontrastfargen sin funksjon er å skape en kontrast til resten av fargene på huset ditt. Ikke alle hus har en kontrastfarge, men har det det, er det omtrent alltid på inngangsdøren. Dette er et element på huset du fint kan leke litt med, de aller fleste hus tåler en sterk farge på inngangsdøren. I gamle arbeiderhus i London av teglstein var det vanlig med fargerike dører, for at arbeiderne lett skulle finne sitt hjem på vei hjem fra puben.

Fargene man velger for sitt hus kan kombineres på to måter; gjennom harmoni eller kontrast. Begge deler kan gi et like elegant uttrykk. Et eksempel kan være dette: Hvis huset ditt er gult, kan du for eksempel ha brune karmer (harmoni, brunt er i teorien «mørkegult») eller hvite (kontrast – hvitt er ikke en del av fargesirkelen). På Bjørgeseter med den gamle, britiske rosafargen, er karmene taupe, som er en slags nyanse av beige. Denne er omtrent den samme nyansen som rosafargen, men en annen farge (brunt). Dette skaper et harmonisk uttrykk.

Inngangsdøren er grønn, og tvers over fargesirkelen fra det rosa (som egentlig er lyserødt). Dette blir da det kontrasterende elementet på huset. Den røde teglsteinen er også en mørkere nyanse av veggfargen og er på samme måte som karmene et harmonerende element. I det grønne Karakter 1p-huset, er både indre vinduskarmer, dør, takrenne og piper i harmoni med veggfargen, disse ligger rett ved siden av hverandre i fargesirkelen. De hvite ytre vinduskarmene er det kontrasterende elementet, som er med på å gi huset et friskt og vennlig uttrykk.

Cubo-husene har alle harmoniske fargepaletter, men to av byggene har en kontrast i blått. Det ene i inngangsnisjen, mens det andre på selve inngangsdøren. Dette er spennende hus å fargesette, som kan få en mengde forskjellige personligheter. Alle husene vist i saken har fått klassiske farger, men i en ny drakt. Dette er fasadefarger som er blitt brukt i århundrer, satt sammen på forskjellige måter.

Vi maler huset i mange flotte farger i Systemhus

Fordelen med å velge farge på huset?

Vi vet at mennesket har det best i omgivelser med farge på. Det helt fargeløse kan gjerne gjøre oss nedstemte og urolige. Farger setter følelsene i sving! De kan gjøre oss rolige og avslappede, oppstemte og glade, men også stressede og urolige. Og her kan for lite farge være en like stor synder som de veldig sterke. Farger kan gi prikken over i'en, og føre at ditt hjem skiller seg fra alle de andre i gata – i positiv forstand. Men kanskje viktigst, det blir ditt hjem, med dine farger og akkurat den atmosfæren du har valgt. Det stråler gjennom alle årstidene og er det stedet vi nordmenn oppholder oss mest, det er klart det fortjener sin egen farge!

Lykke til, det kommer til å bli magisk!

Fargetips fra Dagny

Lag en fargepalett når du bestemmer deg for fargene huset ditt skal ha. En fargepalett er en plan over hvordan huset ditt skal fargesettes. En godt fargesatt fasade inneholder vanligvis 3–5 forskjellige nyanser.

Det er vanlig å dele fargene inn i tre grupper.

Hovedfarge: (1–2 stk) hovedfargen er fargen på fasaden eller «veggene». Denne fargen setter premisser for hvordan resten av huset skal fargesettes.

Aksentfarge: (1–3 stk) aksentfargens oppgave er å harmonere med hovedfargen på en behagelig måte.

Kontrastfarge: kontrastfargen sin funksjon er å skape en kontrast til resten av fargene på huset ditt. Ikke alle hus har en kontrastfarge, men har det det, er det omtrent alltid på inngangsdøren.

Lykke til, og husk, når det gjelder farge, er det ingen trender som varer evig, heller ikke den fargeløse!

Se oversikt over alle våre husmodeller.

Relaterte artikler

Finn de rette fargene til hjemmet ditt

Fargevalg er en viktig del av innredningen i hjemmet. Ulike farger gir ulike stemninger, og noen farger egner seg bedre enn andre til noen rom. Visste du for eksempel at blå er en avslappende farge som egner seg godt til soverommet? Her får du noen tips til hva du kan tenke på når du velger farger.

Mørkt gulv fra Boen

Gulvtrender: skap naturlig varme med ekte tre

Varme og hygge er essensielle temaer i dagens interiørtrender. Dette gjenspeiles tydelig i gulvtrendene, hvor lyse og gylne nyanser er høyt prioritert. Disse gulvene harmoniserer perfekt med varmere veggfarger og annet interiør. Samtidig ser vi en økende interesse for mørkere gulv, spesielt i fjellhytter, hvor man gjerne søker noe mer unikt og karakteristisk enn i hjemmet. Her velger man ofte dypere, varmere farger for å skape en følelse av ro og intimitet.

Spreke farger i husmodellen Nyksund

Kelly og Birger drømte om å bo på et lite småbruk. Drømmen ble virkelig da de kjøpte en gård på Hobøl utenfor Moss og bygde et fargerikt Nyksund Systemhus.