Hopp til hovedinnhold
Tilpasset Aurora for Joackim Hykkerud

Tilpasning eller skreddersøm?

Finner du ikke et hus i katalogen slik du ønsker deg? Eller har du funnet et som nesten dekker dine behov og ønsker? Fortvil ikke. Våre arkitekter og ingeniører tegner gjerne om et av våre kataloghus eller skaper et helt nytt hus bare for deg og din familie.

Vi mener at vi har hus for enhver smak og et hvert behov, men allikevel kan det være små ting du vil ønske å endre på. Flytte en vegg, ha større bad, en annen kjøkkenløsning eller rett og slett en hybel eller leilighet du kan leie ut. Gjennom over femti år har våre arkitekter og ingeniører skreddersydd husene etter kundens ønsker. Dette er noe du som kunde bør tenke på når du koser deg med katalogen og alle de fine husene. Vi kan tegne husene akkurat slik du vil.

Behov og ønsker når du skal bygge hus

Alle har vi forskjellige behov og ønsker om hvordan huset vi skal bo i ser ut og hvordan funksjonali teten skal være. Noen har spesialbehov og andre har drømmer. Før du setter i gang med å tegne om et av husene i vår katalog, eller tegner et helt nytt hus, bør du tenke grundig igjennom hva dine behov er. Husk at med større plass, blir det større pris. Sam­tidig er det viktig at du vil trives i huset og at det dekker dine behov i mange år fremover.

Er dere en aktiv familie som er mye ute i naturen trenger dere kanskje ikke så stor stue, men heller mer bodplass, eller et rom dere kan benytte til tren ing. Er dere en familie hvor noen liker å lese og andre foretrekker å se på tv, må man kanskje tenke på å ha soner i huset slik at begge parter får dekket sine behov. Det vikt­igste er at dere bruker god tid i planleggingsfasen. En god planløsning dekker dine behov og kan ved enkle grep benyttes på en annen måte.

Her har du noen tips du bør tenke på:

Kjøkkenet

Kjøkkenet er et av de rommene vi bruker mye tid på. Dette bør være romslig og praktisk slik at man for eksempel kan hjelpe ungene med lekser samti­dig som man lager mat.

Stuen

Stuen er det rommet vi faktisk tilbringer minst tid i.

Soverommet

Soverommet er det rommet vi, tro det eller ei, til­bringer det meste av tiden vår i. Selv om vi sover mesteparten av tiden, er dette også et rom hvor man kan trekke seg tilbake og slappe av. Kanskje bør det være plass til en god stol?

Badet

Et bad med gode løsninger er bedre enn et bad med mye gulvplass.

Oppbevaringsplass

Oppbevaringsplass er noe mange glemmer i plan­leggingen. I et hus med flere aktive mennesker tren­ger man kanskje mer oppbevaringsplass til klær og utstyr. Uansett er både god skap­ og bodplass ele­menter som vil gjøre hverdagen din mye bedre.

Uteplassen

Uteplassen er en viktig del av vår hverdag. Det er derfor viktig at den uteplassen vi bruker mest ligger i god tilknytning til kjøkken og stue.

Ekstra toalett eller vaskerom med inngang

I aktive familier eller familier med små barn, kan det være en fordel at det er en toalett/dusjmulig­het i tilknytning til inngangspartiet. Kanskje man også kan ha dette i tilknytning til et vaskerom med egen inngang.

Åpne løsninger

Åpne løsninger mellom stue og kjøkken skaper et større samhold i familien og gjør det hyggeligere når man skal ha besøk. Da gjør det ikke noe at du står og lager mat mens et vennepar sitter i sofaen i stuen. Dere vil likevel ha god kontakt.

Fleksibilitet

En planløsning der du enkelt kan gjøre medierom­met eller en ekstra stue om til et soverom, er en planløsning for fremtiden. Vi skal i større grad bo hjemme livet ut og med en slik løsning vil man ha et hjem som fungerer like godt når man er 20 som når man er 90.

Skreddersøm bolig av Østenfjeldske Bygg og Entreprenør

Skreddersøm bolig ført opp av Østenfjeldske Bygg og Entreprenør i Oslo

Byggeprosessen

Prosessen ved å tegne et helt nytt hus starter ofte lenge før man i det hele tatt har tenkt på å bygge. Du ser ting du liker rundt deg og i underbevisstheten har du allerede satt i gang prosessen. Drømmene du har om hvordan huset ditt skal se ut er viktige, men det er også viktig at man ser på hva man faktisk tren­ger. Det samme gjelder det å lage seg et budsjett på hva man er villige og har muligheten til å bruke på et hus.

Vi har satt opp noen punkter som vi mener du bør ha tenkt på før du kontakter våre arkitekter for å tegne nytt eller tegne om et av våre hus.

 1. Lag et realistisk budsjett.
 2. Har du egen tomt bør du ha kart og regulerings­bestemmelser klart.
 3. Identifiser dine behov.
 4. Lag gjerne en liste på hva slags rom huset skal inneholde.
 5. Skal du leie ut deler av boligen?
 6. Er dere en aktiv familie eller liker dere mer hjemmekos?
 7. Skal du ha garasje i tilknytning til huset eller skal denne ligge for seg selv?
 8. Ønsker du et moderne eller et mer klassisk utse­ende på huset ditt.
 9. Når ønsker du å flytte inn?

Ikke tenk for mye detaljer i starten. Tenk de store linjene. Detaljene kommer senere og man får god tid til å gå gjennom disse. De store avgjørelsene kommer først.

Tilpasset Systemhus Bremnes

Tilpasset Systemhus Bremnes, ført opp av Gjerdrum Byggservice utenfor Oslo

En god planløsning

Hva er en god planløsning? Mange tenker at det er individuelt, men man ser ofte at gode kommunika­sjonsveier, og få korridorer er mest funksjonelle og kostnadseffektive. Ofte kan det også være lurt å ha en «offentlig» del og en «privat» del. Den offentlige delen samles gjerne i tilknytning til inngangspar­tiet. Dette er kjøkken, toalett, garderobe og stue. Den private delen kan ligge lenger unna. Dette er gjerne rom som soverom, private bad og arbeids­ eller leksesoner.

Noen tips for hva du bør tenke for å få en god planløsning:

 • Et romslig inngangsparti med god garderobeplass, og gjerne et toalett i tilknytning.
 • Trappen bør ligge i visuell kontakt med inngangen.
 • Løsning som gjør kommunikasjonen mellom stue og kjøkken enkel.
 • Små eller ingen korridorer. Har du en gang, er det fint om den i tillegg har flere funksjoner (sittemu­ligheter, garderobeløsninger, reoler).
 • Lage soner for forskjellig bruk. (Medierom, stille rom, lekserom, kontor etc.)
 • God plass foran inngang der det ikke skal parkeres biler.
 • Lage en privat del i huset hvor soverom og private bad samles.
 • God oppbevaringsplass til klær, sengeklær, sko etc.
 • Fleksibel løsning med tanke på endret bruk med årene.

Tilpasset Aurora for håndballspiller Joackim Hykkerud i Notodden

Spesieltilpasset Aurora i Notodden bygd av GT Bygg AS

Relaterte artikler