Hopp til hovedinnhold
Bilde av en huskatalog fra Systemhus

Kataloghus eller ferdighus - hva betyr det egentlig?

Noen vil kanskje tenke på et ferdighus som en bolig laget på samlebåndsprinsipp til de som ønsker å bygge hus. Sannheten er vel en helt annen.

Noen vil kanskje tenke på et ferdighus som en bolig laget på samlebåndsprinsipp til de som ønsker å bygge hus. Sannheten er vel en helt annen. Alle boliger fra huskatalogen, som forhandlerne i Systemhus bygger, har sine unike særpreg og er forskjellige fra sted til sted og fra familie til familie.

Et ferdighus er ikke et ferdig hus

​Alle husene i vår huskatalog er tegnet av arkitekter. De ferdighusene vi tilbyr våre kunder er alle basert på de erfaringer som våre arkitekter gjør i dialog med våre kunder, og de hustrendene som beveger seg i markedet. Huskatalogen vår fungerer som et meget godt utgangspunkt for å starte prosessen med å bygge hus.

Kortere byggeprosess med et ferdighus

En av de store fordelene når man skal bygge hus fra huskatalog er at det meste allerede er prosjektert. Det vil si at veien til en ny bolig blir mye kortere. Prosjekteringstiden blir drastisk forkortet og man jobber ut i fra et allerede godt utgangspunkt. Det skal adskillig kortere tid til å endre på en bolig, der arbeidstegningene allerede er utarbeidet, enn å starte helt på nytt med blanke ark. Man kan antakeligvis også komme raskere frem til gode løsninger, da erfaringen til byggmesteren vil spille en stor rolle når man skal jobbe frem en optimal løsning for familien.


Samarbeid mellom byggmester og arkitekt

At man tar utgangspunkt i et ferdighus gjør at man drar nytte av de tanker som er allerede tenkt. Plantegningene og byggedetaljer er optimaliserte og gjennomprøvd fra prosjekt til prosjekt. Det er mange kloke byggmestere i Systemhus som kommer med gode innspill til hvordan man stadig kan gjøre kataloghus enda bedre. Flere hoder tenker alltid bedre enn ett. Med gjennomtenkte og gjennomprøvde løsninger er sjansene større for at du som skal bygge hus blir enda mer fornøyd med det ferdige produktet.

Byggmester og byggleder ser på tegninger

Hent inspirasjon til drømmehjemmet fra andre

Siden sjansene er store for at et hus fra huskatalogen har vært bygd før, er det nesten alltid en del omtegnede varianter man kan titte på sammen med sin lokale byggmester. Ønsker du en herskapelig Aurora i en mindre variant? Eller et funkishus som Tiller i en større versjon? Vil du tegne inn en integrert garasje, eller kanskje en kjeller? Muligheten for at det finnes et hus som allerede er tegnet etter disse ønskene er store om man finner en favoritt blant ferdighus.


Visste du at funkishuset Jakob, som du finner i huskatalogen, er lillebroren til den noe større boligen Dahl. Jakob ble tegnet om da noen hadde et ønske om en mindre variant av den meget innholdsrike husmodellen som Dahl er. Begge husmodellene har fått et særpreg og har sine egne kvaliteter. Det hele begynte med en idé fra en kunde og en byggmester.


Mer forutsigbar pris med ferdighus


En annen stor og viktig fordel med et kataloghus, eller ferdighus, er at man kan ha større forutsigbarhet i pris. Løsningene og materialene er kjente, og kanskje har til og med din lokale byggmester bygd hustypen før. Det vil være raskere å få en pris på et ferdighus for å se om det passer inn i budsjettet for å bygge hus. Et godt budsjett er greit for å komme i gang med å ordne finansieringen. Man skal likevel alltid huske på at man kan få tilpasset en god del på en bolig, som også kan bety at prisen for den varianten av huset du bestemmer deg for, kan bli ganske mye mindre enn det originale ferdighuset.


Prisen for å bygge hus kan jo også gå andre veien og bli noe høyere enn et ferdighus som ikke er endret på. Prisen vil jo selvsagt også være avhengig av hvilket nivå man legger seg på i forhold til materialer og løsninger i boligen sin. Å ha kontroll på økonomien før, under og etter er veldig viktig. Våre forhandlere kan hjelpe deg å lage et budsjett for boligprosjektet slik at det blir en trygg og forutsigbar prosess.

Relaterte artikler

Velger du det rette huset?

Vi har laget en liste med spørsmål du kan stille deg når du er på leting etter et nytt hus. Spørsmålene kan hjelpe deg på veien til å ta den rette beslutningen, eller eventuelt å velge riktig mellom flere hus. Vi har delt opp spørsmålene i ulike tema:

Funkishus med flatt tak og store vinduer

Funkishus med tidsriktig uttrykk

Funkishus og moderne hus kan være vanskelig å skille. På vårt folkemunne er det ikke så mange ulikheter, og stilartene blir ofte blandet sammen. Men teoretisk sett er det flere forskjeller. Og er egentlig det vi i dag kaller et funkishus, faktisk et funkishus?