Hopp til hovedinnhold
Planter i hagen

Hagetips for nybyggere

Det aller første du bør tenke på er plasseringen av huset slik at man får optimalt ut av hagearealet. Tenk på hvor solen er, og prøv å plasser huset slik at det skjermer mest mulig mot vind og vær. Tenk også på hvor naboene har innsyn i hagen din, og hvordan du kan begrense dette ved hjelp av planter, vegger og tak.

Tomten

Hvis huset er bygd på en skrånende tomt er det lurt å tenke på om det kan bygges støttemur samtidig som huset bygges og ikke vente til etter huset er ferdig, for så å tenke hage. Det blir som regel dyrere dersom man må gjøre dette etter at huset er ferdig bygd.

Bygger du på en helt flat tomt er det lurt å lage litt nivåer, slik at ikke alt er på ett plan.

Lurt å tenke på før huset er bygd

Det er lurt å få hagen designet eller planlagt samtidig selv om du ikke skal bygge den med en gang. Da vet du hvor det skal planeres eller bygges nivåer, og kan ta inn matjord og andre materialer før huset er bygd og adgangen til hagen blir blokkert.

Det er også lurt å tenke på opplegg for strøm til varmelamper, belysning, boblebad, svømmebasseng, robotgressklipper, utekjøkken og lignende på forhånd, slik at du har nok strøm inn til huset og ut i hagen.

Dersom du skal ha utekjøkken med vask bør du tenke på vann, både inne og ut. Det kan bli mye dyrere å legge inn etter at huset er bygd.

Terrasse

Når du bygger terrasse bør du først tenke på hvor mange folk som i gjennomsnitt vil bruke terrassen og hva du vil trenge av møbler for at terrassen skal fungere best mulig Da kan du tilpasse terrassen til møblene, og ikke omvendt.

Til terrasser over bakkenivå bruker vi vanligvis treverk, hvis den er på bakken bruker vi betong, steinheller eller skifer slik at det kan være på nivå med gresset. Dette er spesielt viktig hvis du skal ha robotgressklipper.

Har du takterrasse bør man tenke på vekten den tåler, og se på hvordan du kan beskytte terrassen mot innsyn og vind.

Inngangspartiet

Inngangspartiet er det første som møter gjestene dine, og bør gjøres så hyggelig som mulig. Gjem bort søppelkassene i et fint leskur, skal du ha postkasse foran huset kan den gjerne bygges inn leskuret.Hvis det er mulig bør du markere "veien" til inngangsdøren med et annet materiale enn innkjørselen. Er det asfalt eller belegningsstein i innkjørselen kan man for eksempel legge heller eller skifer frem til inngangsdøren.

Kundetilpasset Aurora med lekkert inngangsparti

Hvis du har en liten hage handler det om å være kreativ. Bruk store planter, og plant gjerne mindre planter og prydgress foran hekken slik at tomtegrensen blir myket opp. Dette får tomten til å virke større enn den er.

Med nesten 30 års erfaring i bransjen er Darren Saines en av Norges mest anerkjente hagedesignere. Han har vært VGs hageekspert i en årrekke, vært dommer i "Norges hagemester" på TV2, gjestet "God morgen Norge" og designet hager for "Tid for hjem". I 2010 representerte Darren Norge i Chelsea Flower Show. Her er Darrens beste tips til deg som skal planlegge uteområde til et helt nytt hus.

Relaterte artikler

Veien til en allergivennlig bolig

Astma- og Allergiforbundet gir deg noen praktiske råd du bør tenke på i forbindelse med planleggingen av huset og etterpå for å få en allergivennlig bolig.

Utfordringer med tomten?

Er du en av de som har en tomt for hånden, men ikke klarer å se for deg en optimal planløsning for deg og din familie? Våre fagfolk hjelper deg å se muligheter der du selv ser begrensninger.