Hopp til hovedinnhold

Hvis jeg kunne bygge mitt hus om igjen…

Over 500 huseiere ble spurt om hva de angret mest på etter huskjøpet og hva de ville gjort om igjen.

Du har kanskje brukt en månedslønn en gang på noe som var veldig i tiden? Et halvt år senere angret du kanskje? Men hva om bomkjøpet var et helt nytt hus?

Vi har alle gjort våre bomkjøp. Vi har brukt for mye penger på noe vi egentlig ikke hadde økonomi til eller brukt for lite penger på noe vi «vokste ut av» på veldig kort tid og skulle ønske vi hadde kjøpt den dyrere modellen.

I følge undersøkelser er det mange huseiere som tenker «hva om jeg hadde» allerede når de setter nøkkelen i døren på sitt nye hus.

  • 37,3% ønsket det hadde brukt mer tid på å planlegge deres nye hjem. Da hadde ikke det blant annet ikke blitt gjort endringer midt i byggeprosessen som var fordyrende.
  • 39,9% ville også prioritert mer lagringsplass, 27,1% ville hatt større kjøkken og 24,8% større oppholdsrom.
  • 62,5% av de som bygget eget prosjekt gikk over budsjettene sine. Til sammenligning var det bare halvparten av dette som gikk over budsjett av de som brukte profesjonelle boligprodusenter.

Bruke mer tid i planleggingsfasen

For å få kontroll over kostnadene ønsket de fleste å bruke mer tid på detaljene til det nye huset. Kjøkken, fliser, gulv, vinduer og andre design elementer, er områder som kan være lurt å diskutere gjennom på et tidlig stadium i byggeprosessen. Få oversikten fra din husleverandør tidlig hva du som kunde må ta beslutninger på og til hvilket tidspunkt. Så kan det være lurt å planlegge et løp for å treffe de rette beslutningene i god tid. Da blir det ikke en hastesak og man blir mest sannsynlig mer fornøyd med resultatet og prisen.

En Systemhus-forhandler vil kunne gi kundene prisene på disse designelementene tidlig og gi en fast pris til kunden slik at det ikke kommer noen overraskelser. For en husbygger vil dette være med på å redusere sjansene for bomkjøp og større anstrengelser for lommeboken enn nødvendig.

Mange ønsker ofte det som er “større, bedre, flottere” og mange kan få seg en overraskelse når de ser alle tilleggene som kommer rundt et nytt hus som opparbeiding av hage, nye møbler, tapet, maling etc. Det er viktig at man er nøye og inkludere så mye som overhodet mulig inn i budsjettet sitt.

Gjøre de rette prioriteringene når man velger

Mange oppgaver og utgifter kan man ta over tid. Man trenger ikke ha alt klart når man flytter inn. Mye kan man gjøre med egeninnsats de første årene. Man kan bruke de gamle møblene noen år, før man investerer i de nye som passer perfekt til huset.

Man kan også gjøre prioriteringer. Skal man ha større plass eller bruke mer på dyrere detaljer og møbler. Det er viktig at man ikke tar seg vann over hodet.

Gå nøye gjennom leveransebeskrivelsen med din forhandler og få belyst alle kostnadene som kommer i forbindelse med husbyggingen. Hvis det høres for rimelig ut til å være sant, så er det som regel det.

Mer lagringsplass, større kjøkken og mer plass i stuen var også områder som huseierne vil ønske å gjøre om hvis de hadde hatt sjansen.

Flotte store oppholdsarealer er en kvalitet som mange huseiere gjennom tidene har trykket til sitt hjerte. Selv om en åpen og luftig løsning er veldig viktig ved husdesign, er funksjonalitet og praktiske løsninger like viktige når man først flytter inn i huset. Det er viktig å skape en riktig flyt i huset med tanke på størrelser og funksjoner.

Kjøkken og stue er de mest brukte områdene i huset, så disse bør man tenke nøye gjennom når man velger hus å bygge, og tilstrekkelig med lagringsplass er ofte et økende behov når familien blir større.

SE ALLE VÅRE HUSMODELLER HER.

Nærheten til uterommet

Det er også en økende etterspørsel på nærhet til uterommet. Kundene ønsker flyt mellom innendørs og utendørs i sosiale. Flyt mellom rommene generelt er også ønskelig. Den tiden hvor det var klare inndelinger og separate rom for alle funksjoner er forbi. Stue og kjøkken er mer vanlig å ha sammen. Hvordan er ditt drømmehus knyttet til utearealet på tomten? Kan det være aktuelt å bygge en ekstra terrasse, et uthus, en grillplass eller lignende, og er huset tilrettelagt for dette?

Planlegg også hagen før du setter i gang med byggeprosessen. Skal det ned en strømkabel, vann eller lignende etterhvert kan det bli veldig dyrt å grave opp hagen i etterkant.

For å oppsummere er det følgende råd gode å ta med seg fra tidligere huskjøpere:

  • Bruk lengre tid på planlegging. Sett deg inn i detaljene for å unngå beslutninger i løpet av byggeprosessen som kan bli fordyrende.
  • Lag gode budsjetter hvor du belyser alle elementer med et nytt hus slik at du slipper overraskelser. Be om priser i god tid slik at man kan legge det inn i budsjet
  • Tenk nøye gjennom stue, kjøkken og lagringsplass. Får du noe du kan leve med i mange år fremover? Vil dine behov endre seg?