Hopp til hovedinnhold
Store vinduer gir masse lys inn i stuen

Lavere strømforbruk med energieffektive vinduer

Den mest miljøvennlige energien er den som ikke blir brukt. Velger du en større energipakke til ditt nye hus tar du en snarvei mot et lunere inneklima og økt bokomfort.

Det er mange ting å ta stilling til når man skal bygge hus. For nesten hver minste standardkomponent finnes det ett eller flere alternativer, og det krever stor konsentrasjon å holde oversikt over hva som er fint å ha og hva som er nødvendig å ha i sitt nye hjem.

Men når det kommer til mer energieffektive vinduer er det heldigvis litt enklere å bruke litt mer for å oppgradere standardvinduene til energipakken. Gevinsten får du umiddelbart: Du slipper kaldras, du behøver ikke plassere sjenerende panelovner under vinduene og bokomforten blir høyere.

Lønnsom investering

De beste investeringene du kan gjøre er de som har lav risiko og rask nedbetalingstid. I tillegg til den store gevinster du får når det gjelder evnen til å skape et lunt og godt inneklima hjemme, får du igjen for investeringen din i en oppgradert energipakke til ditt Systemhus. Det er rett og slett et klokt valg for deg, familien din og huset ditt både på kort og lang sikt.

Vi snakket med en av våre samarbeidspartnere NorDan, en ledende aktør i markedet, med 1200 medarbeidere som jobber daglig med å tilby kvalitetsdører og vinduer til det norske markedet. NorDan kunne fortelle oss at vinduenes isolerende egenskaper oppgis gjerne som en U-verdi, som beskriver evnen vinduet har til å hindre varmegjennomtrengning. Jo høyere U-verdi, jo mer varme slipper vinduet gjennom. Mer varme som forsvinner ut av vinduene en vinterdag betyr at du må bruke mer energi for å holde innetemperaturen på et komfortabelt nivå.

Lang levetid

Det er ingen tvil om at det lønner seg å velge vinduer med lav U-verdi, men den økte isolasjonsevnen kommer også en med litt høyere prislapp enn standardvinduer. Når man bygger et hus i dag skal det stå i mange tiår framover, og levetiden på vinduene vil alene være opp mot 60 år. Velger du energipakken vil nedbetalingstiden utgjøre kun en liten del av levetiden på vinduene, og investeringen blir langt mer lønnsom.

Skal du selge boligen din igjen en gang i fremtiden er det også godt å vite at den ofte vil få høyere andrehåndsverdi hvis du har valgt Energipakken, siden den vil få bedre energimerking.

Så mye vil du kunne spare

Med energipakken fra for eksempel NorDan kan du spare penger på oppvarming samtidig som du sparer miljøet. Under har NorDan tatt utgangspunkt i tre populære husmodeller fra Systemhus, og satt opp hva du kan spare ved å velge NorDans energipakke framfor standardvinduene. I beregningen er det tatt utgangspunkt i årsmiddeltemperaturen for Trondheim.

Husmodellen Aurora

Aurora

Årlig reduksjon i strømforbruk: 1526 kWh
Årlig kostnadsbesparelse: 1526 kroner
Nedbetalingstid (ca. antall år): 6 år ved strømpris kr 1,- per kWh

Høvik 2

Årlig reduksjon i strømforbruk: 1526 kWh
Årlig kostnadsbesparelse: 1526 kroner
Nedbetalingstid (ca. antall år): 2,5 år ved strømpris kr 1,- per kWh

Vår anbefaling til deg som boligkjøper er å gå gjennom mulighetene rundt energibesparende tiltak med våre forhandlere. På våre leverandørers hjemmesider kan man også finne mye god informasjon om temaet. Det kan være mye penger å spare på å ta de rette valgene.
På NorDans egen hjemmeside kan man bl.a. bruke en energikalkulator.

Relaterte artikler

Systemhus er Friske Hjem

Vi tilbringer omtrent 90% av tiden vår innendørs, og svært mye av denne tiden oppholder vi oss i våre egne boliger. Da skylder du deg selv og familien en bolig med best mulig inneklima.