Hopp til hovedinnhold
Herskapelig stue

Herskapelig klassiker ble Joachims drømmehjem

Joakim kom over et hus på sosiale medier på en busstur i Tyskland. Aurora het det, en herskapelig bolig med store vinduer og lyse, luftige rom. Og slik startet reisen mot drømmehuset på en busstur i Tyskland, og endte opp på Høgåsen i Notodden.

Boligdrømmen startet da håndballspiller Joakim Hykkerud (33) tvinnet tommeltotter på en busstur fra Sør-Tyskland til Nord-Tyskland i 2016. Han spilte på tyske Hannover-Burgdorf, var langt borte fra sønnen på fire år, og på vei fra én kamp til en annen. Han gledet seg til han skulle flytte hjem igjen, hjem til Notodden og sønnen. Et sted mellom Sør og Nord i Tyskland kom han over et hus på sosiale medier. Aurora het det, en herskapelig bolig med store vinduer og lyse, luftige rom. Og slik startet reisen mot drømmehuset på en busstur i Tyskland, og endte opp på Høgåsen i Notodden.

- Velkommen skal dere være, utbryter Hykkerud idet han stiger ut av inngangsdøren og myser i den sterke sola. Strekspilleren, som nå står i sokkelesten på trammen, vinker oss inn i en blå pologenser med bilde av en bamse på. Ikke tilfeldig, Hykkerud har nemlig lenge blitt omtalt som «bamsa». Ikke fordi han er spesielt glad i Ralph Lauren sitt bamsetrykk, men mye på grunn av hans to meter over bakken, sin eksplosivitet og sine brede skuldre, og ikke minst sitt brede smil og trygge, lune utstråling. Det er lett å føle seg velkommen her på Høgåsen. Ikke minst sjarmerer utsikten.

Systemhus og GT-Bygg AS bygger for Joakim Hykkerud på Notodden

Vi må være ganske høyt oppe nå?

- Ja, nå er ikke jeg en ekspert når det kommer til geografi akkurat, men vi begynner å nærme oss Notoddens høyeste punkt her, det er jeg ganske sikker på, sier Hykkerud og tar oss med videre inn i gangen. Han peker på det lysegrå laminatgulvet og gliser bredt.

- Det her pleier jeg å si til alle som kommer inn døra, det er det første de ser, og det første de trår på: det er håndsagd og lagt selv! Med god hjelp fra pappa da, så klart. Jeg må jo få lov til å skryte litt, jeg er ganske stolt. Er ikke særlig «handy» av meg, men å legge gulv har jeg altså gjort! Det gjør det litt ekstra hjemmekoselig, synes jeg.

Har du brukt håndsag?

- Det kan jo fort gå noen tomler med en elektrisk sag, så jeg måtte jo passe på. Det er greit å ha alle fingre i behold som håndballspiller! Med en håndsag har du mer kontroll, sant. Det gikk jo med en del av dem, kan du si. Ikke fingre, altså, men sager! Jeg ødela sikkert rundt ti sånne i løpet av prosessen. Utenom det har ikke trenerne mine vært noe særlig bekymret med tanke på risikoen som kommer med det å skulle bygge hus. De vet at jeg er lite handy, og at jeg stort sett lar fagfolk ta ansvar for akkurat den delen!

Når Hykkerud snakker om fagfolk, snakker han om alle som har hjulpet ham underveis i den to år lange prosessen. Og det er mange. Det er GT-bygg AS, forhandler av Systemhus som har stått for byggingen, med byggmester Geir Nyheim i spissen.

Ikke bare skal du bygge hus, du skal bygge hus over telefon i Tyskland!

- Jeg vet ikke hvor mange mailer og telefoner det har blitt mellom oss to, jeg! Både på fredagskvelder, i helger, i bussen på vei til kamp, ja alt mulig. Jeg bodde jo i Tyskland det første året, og alt av kommunikasjon foregikk over telefon eller mail. Tenk deg å bestemme hvor huset skal stå på tomta over telefon og mail? Det var så mange spørsmål. Hvor mye hageplass får jeg, hvor mye gårdsplass, hvilken høyde skal huset stå på? Ikke bare skal du bygge hus, du skal bygge hus over telefon i Tyskland! Det viktigste for meg i denne prosessen har derfor vært følelsen av å bli ivaretatt, hørt og tatt på alvor. Jeg måtte bare stole på at de gjorde det som var best for meg. Jeg var jo usikker på om det ble så bra som jeg hadde håpet på, men det ble det.


I tillegg til å ha lagt gulvet selv, har landslagsspilleren bygget kjøkken og en terrasseløsning som går rundt hele huset, samt platting på nedre plan. Alt med hjelp fra faren sin – og sønnen Noah på syv år.

- Noah har vært med hele veien, dette var et prosjekt vi hadde sammen. Planen om å flytte hjem til Notodden og bygge hus har ligget der lenge. Jeg ville ha huset klart til Noah begynte på skolen, det var viktig for meg. Jeg følte jeg hadde mistet så mye tid med ham allerede, og at de gangene han kom til Tyskland for å bo med meg der, føltes det mer ut som han var på besøk. Sånn ville jeg ikke ha det, så det ble motivasjonen min. Noah fortjente at jeg kom hjem og var en ordentlig pappa for ham. Det ble på en måte en gulrot for oss begge, dette huset. Til å endelig kunne ha en hverdag sammen og skape et ordentlig hjem!

Falt for herskapelige Aurora

Etter å ha funnet huset han ønsket å bygge, gjensto det å gjøre det til sitt eget. Med god hjelp fra Systemhus og GT-bygg fikk Hykkerud gjort om drømmehuset til det han omtaler som det «ekstreme drømmehuset».

- Da jeg så et bilde av Aurora-huset for første gang, bestemte jeg meg. Det var akkurat et sånt hus jeg hadde sett for meg at jeg skulle ha. Først var jeg litt usikker på hvor mye endringer jeg ville gjøre, men jeg ville gjerne få med meg kveldssola, så derfor har vi lagt terrasse hele veien rundt, slik at den følger sola. Aurora-huset er jo godt kjent for det flotte frontpartiet med det store, buede vinduet. Det ville jeg ikke ødelegge, det var jo noe av grunnen til at jeg falt for huset til å begynne med, og derfor ble det rekkverk av glass, og ikke tre.

Det store vinduet som utgjør frontpartiet på boligen, befinner seg i stua, så det er heller ikke noen stor overraskelse at det er akkurat denne delen av huset Hykkerud trives aller best i.

- Det er jo her selve signaturen på huset befinner seg! Store, fine vinduer som gir bra utsikt. Her har jeg oversikt over det meste, sier han og peker ut mot to snødekte topper som ruver i horisonten.

Flotte herskapelige vinduer i huset Aurora fra Systemhus

Gjorde sine egne tilpasninger

- Der er Blefjell! Og der, der har du Gaustatoppen! Og rett her nede har du fotballbanen sønnen min pleier å tilbringe mye av tiden sin på. Her kan jeg følge med fra sidelinja, flirer Hykkerud.

På den originale plantegningen til huset skulle det vært vegger som skilte kjøkken og stue, men Hykkerud har valgt en åpen løsning.

- Jeg liker at det er så romslig og luftig her, og ikke minst lyst! Jeg har tegna om ganske mye. Jeg ønsket meg en utleiedel, blant annet, og det fikk jeg. Arkitektene har hjulpet meg med å tegne om og lage nye plantegninger. De gjorde en ekstremt detaljert jobb, noe som hjalp meg med å få et slags inntrykk av hvordan det kom til å se ut.

Mange som ønsker å realisere drømmehjemmet vil gjerne ha råd og hjelp fra arkitekter, og Hykkerud var veldig glad for at han engasjerte arkitekter når han skulle gjøre noen omtegninger på sitt drømmehus. Å få bistand fra arkitekter underveis er noe Systemhus vet er viktig og verdifult, og noe som de også tilbyr til sine kunder i prosessen.

- Du får jo ikke følelsen av et hus før du faktisk flytter inn, det er umulig å vite, men hjelpen jeg fikk gjorde at jeg klarte å danne meg et slags helhetsbilde. Ettersom jeg ikke kunne noe om det å bygge hus fra før av var det helt avgjørende for meg å hele tiden få vite hva som var neste steg i prosessen, og at jeg ble loset trygt gjennom hele veien. Det var ingenting som var umulig, endringer kunne gjøres underveis, du var aldri låst til noe. Jeg opplevde det rett og slett som en veldig ryddig prosess.

Hykkerud sier han er svært takknemlig for det arbeidet GT Bygg har utført og innsatsen de har lagt ned, med byggmester Nyheim i spissen. Drømmehuset stod klart i juni 2018.

Aurora fra Systemhus

Hvordan var det å endelig kunne flytte inn?

- Det var rart. Spesielt når du kommer fra gutterommet hos mor og far! Både Noah og jeg bodde jo der i ett år etter at jeg kom hjem fra Tyskland, begge like utålmodige etter å komme i hus. Så kommer du inn her da, og plutselig har du mye ansvar og ting som skal gjøres. Det var rart, men deilig. Det har vært veldig spesielt, veldig følsomt. Både Noah og jeg har vært veldig spente på hvordan det skulle bli til slutt, vi har vært mye med under byggeprosessen, fulgt med og tatt avgjørelser, og plutselig var det klart! Det er jo litt merkelig.

Da han var godt inne i byggeprosessen, i desember 2017 møtte han kjæresten Camilla Groth (26) som han nå deler drømmehuset med.

- Camilla ble jo en naturlig del av prosessen da vi møttes, men det var jo ikke sånn at det første jeg spurte om var: hei, du, skal vi planlegge et hus sammen, eller? Men nå bor vi oss inn sammen, og finner løsninger sammen – for det meste, i hvert fall!

Har du noen tips til andre som planlegger å gjøre det samme som deg?

- Vel, om jeg kan bygge hus, kan du det også! Men vit at det tar tid, prosessen er lang. Det er mye som blir gjort som man ikke ser, og da kan man fort gå i fella og bli utålmodig. Det er for eksempel en naken flekk på huset bak her som vitner om nettopp det. Jeg var så lei da jeg malte huset her, at det var på et punkt jeg bare ikke gadd mer. Den flekken er der fortsatt. Det tar tid, altså. Det blir ikke mye ferie på oss i sommer, her skal det gjøres ferdig ute! Vi skal gjøre i stand hage, garasje og hundegård, så det er stadig et prosjekt. Men så blir det så fint til slutt, da!

Relaterte artikler

Herskapelig hus med elegant uttrykk

Et herskapelig hus blir ofte forbundet med en flott fasade, romslig inngangsparti, søyler og sprosser. For mange er dette den store boligdrømmen - kanskje fordi det har et eksklusivt, elegant og en dose royalt preg over seg.