Hopp til hovedinnhold
Hytte Systemhus moderne inntrukket terrasse Blåtind effektiv

Fire gode råd til deg som skal bygge hytte

Å bygge hytte krever litt planlegging. Ikke bare skal man velge det riktige kjøkkenet og de fineste flisene, men man bør også vurdere de praktiske forholdene som solretning, snømåking, frakting av materialer og lagringsplass. Det er mye man skal huske på, og derfor hjelper vi deg et lite stykke på veien. Forhåpentligvis kan vi gi deg noen tips som gjør planleggingen litt enklere.

1. Vurder beliggenheten til tomten

Hytta er et feriested hvor man kan lade bat­teriene i en ellers hektisk hverdag. Å kose seg i sola, være aktiv og nyte noen late dager er fel­lesnevneren for de fleste av oss. Vi nordmenn elsker sola, og vil gjerne tilbringe så mye tid i den som mulig. Bygg derfor både hytta og ute­områdene etter hvor sola treffer. Om morgen­sola treffer spiseplassen og grillen, og kvelds­sola treffer inngangspartiet har vurderingene mest sannsynlig ikke vært optimale.

Beliggenheten er også viktig å vurdere med tanke på hvor lang og vanskelig reiseveien er. Er det vei hele strekningen, eller må man gå et lite stykke? Kreves det båt eller ski på beina for å komme seg frem? Fremkommeligheten må vurderes – ikke bare for i dag og i morgen, men for mange år frem i tid. En hytte er en investering for flere generasjoner. Vurder der­for reiseveien nøye før tomten blir kjøpt!

Hyttemodellen Risør fra Systemhud med et flott atrium

Hyttemodellen Risør

2. Få en bekymringsfri hverdag med gode løsninger på hytta

Det er ingen hemmelighet at en hytte krever pleie og stell, men vi vil at det skal være så minimalt som mulig. Man er ikke mange dager på hytta i gjennomsnitt i løpet av et år, og vi vil derfor sørge for at det ikke blir mer arbeid enn nødvendig. Vurderinger om vindretning og snø­mengde bør være sentralt når man planlegger plassering av inngangspartiet. Å alltid komme frem til en hytte på vinteren med sperret inn­gang av snøfokk kan være frustrerende. Islagt trapp, kuldegrader og snø til lårene er ikke det beste møtet med ferieparadiset.

Sett deg derfor inn i værforholdene, og legg dette til grunn mens tegningene blir utformet. Vindretning og snømengde kan skape flere problemer enn bare foran inngangspar­tiet. Når snøen laver ned i takt med en varm gradestokk kan det haste å både få måkt tak og terrasse. De fleste av oss bor et stykke unna hytta, og har ikke mulighet til å måke så ofte. Dette legger vi til grunn under planleggings­prosessen, siden både materialer, byggemåte og vinkler kan bidra til å redusere hyppigheten av arbeidet. Vi anbefaler deg å ha et par tanker om dette når du skal bygge din egen hytte også.

Hyttemodell Blåtind fra Systemhus med inntrukket terrasse

Hyttemodellen Blåtind

3. Tenk praktisk – oppbevaring trengs også på hytta

Oppbevaring er et kjent og kjært tema når man bygger hus, men det er også like viktig på hytta. Ikke nok med at hytta krever oppbevaring til kjøkkenutstyr, sengetøy og håndklær, kreves det også mye plass til utstyr. Alt fra kajakker, skiutstyr, våtdrakter og sykler er ofte å finne på mange hytter, og dette må det beregnes plass til. Smarte oppbevaringsløsninger kan være plassbesparende. Noen tips til effektive løsninger er:

  • Bruk taket til oppbevaring av større ting
  • En bod med hyller og knagger vil være enklere å holde orden i
  • Hold gulvet fritt og lag smarte systemer som for eksempel et skistativ
  • Del boden inn i ulike soner, slik at utstyr som hører sammen er på samme sted
Hyttemodell Trysil fra Systemhus med en flott nærhet til naturen

Hyttemodellen Trysil 1

Bodplass og smarte løsninger kan man aldri få nok av. Den mest praktiske formen for opp bevaring vil vi påstå er en ekstra inngang. Når hele familien kommer hjem fra ski­ eller båttur vil man kunne legge fra seg alt utstyret her, uten at resten av hytta blir gjennomvåt.

Utformelsen av en slik gang legger til rette for kontroll på møkk og vann, samt praktisk opp­bevaring. Materialene er valgt for å unngå slita­sje, og rotet blir gjemt bort fra resten av hytta.

4 . Vurder også byggeprosessen – ikke la den bli unødvendig dyr

Ikke bare bør hytta og området rundt planleg­ges nøye, men det bør også byggeprosessen. Under byggingen kan det oppstå utfordringer man bør tenke nøye gjennom på forhånd. Selv­sagt er vi i Systemhus her for å hjelpe deg og tilrettelegge så godt vi kan, men noen avgjørelser bør du også ha en viss formening om selv.

Ved hyttebygging er det ofte én kostnad mange kan glemme. De fleste hytter ligger ikke midt i byen med alle tjenester tilgjenge­lig. Derfor bør du nøye undersøke hva det vil koste å få fraktet materialene frem til tomten. Kan det kjøres hele veien? Eller må det fraktes et stykke med båt? Dette er faktorer som kan gjøre kostnadene større enn hva de egentlig bør være.

Vi i Systemhus vil hjelpe deg med å bygge hyttedrømmen

Å ha en hytte hvor man kan samle familie og venner til gode stunder er det mange som ønsker. Hyttelivet med rolige dager, mor­somme aktiviteter og familietid høres forlok­kende ut – og det med god grunn.

Vi i Sys­temhus vil gjerne hjelpe deg å oppfylle denne drømmen. Alle utfordringene og problemstillingene du møter på veien, skal vi hjelpe deg med. Vår jobb er å sørge for at du får den hytta du ønsker– uansett hvordan den ser ut.

Våre lokale byggmestere over hele landet er her for at du skal få den beste hjelpen. Vi er alltid klare for å svare på dine spørsmål, hjelpe deg med ulike utfordringer og bygge din frem­tidige drømmehytte.

Kontakt oss

Hva gjelder henvendelsen?

Din kontaktinformasjon

Hvor vil du bygge?

Hva kan vi hjelpe med?

Relaterte artikler

Realiser hyttedrømmen med Systemhus

Hytta skal være et feriested hvor hvilepulsen inntreffer og familien kan skape gode minner. Vi vet at hytta er tradisjonsrik for mange og blir assosiert med morsomme opplevelser, koselige stunder og stedet hvor batteriene lades. Prosessen før hytta er ferdig er ikke alltid like rolig og avslappende. Vi i Systemhus sørger for at byggeprosessen er oversiktlig og tilpasset deg. Vi vil gjerne bygge din hyttedrøm!