Hopp til hovedinnhold
Stor og fin hage med fantastisk utsikt

Oppgradering av 60-tallshus til moderne funkis

Trond Kobbeltvedt og familien falt pladask for et slitent 60-tallshus med stort oppgraderingsbehov. Etter at familien vant budkrigen, bygde de om huset til et topp moderne Bremnes funkishus.

Forelsket seg i stedet

Da det lite bemerkelsesverdige en-etasjes 60-tallshuset på Ytteren utenfor Mo i Rana ble lagt ut for salg i 2016, visste Trond Kobbeltvedt (37), kona og de to små barna at dette var drømmestedet. Det var her de ville bo, 20 meter fra fjærsteinene i Ranfjorden, og med en formidabel utsikt. Men, visningen beskrives som rene 17. mai-stemningen med over 80 på visning. Hele ti var med på å by på det 100 kvadratmeter store oppussingsobjektet.

- Jeg skal ærlig innrømme at da vi sto igjen som eiere av huset, hadde vi ambivalente følelser.

Vi hadde overskredet både verditaksten og grensen vi selv hadde satt. Og huset måtte jo oppgraderes og bygges om, forteller huseier Trond. Uroen ble heldigvis erstattet av optimisme og iver etter at flere fagfolk vurderte mulighetene for huset med den spektakulære tomta.

Bilde av huset før rehabilitering
Bilde av huset etter rehabilitering

En praktisk ombygging

Det første ombyggingsforslaget fra arkitekt gikk Trond bort fra. Deretter kontaktet han BK Byggmester på Mo.

- Byggmester Bjørn Kristiansen hadde en praktisk tilnærming til hvordan huset vårt kunne bygges om. Han tok utgangspunkt i konstruksjonen og bygningsformen som var der fra før, og foreslo å reise et Bremnes Systemhus utenpå det gamle, forklarer Trond.

Med en slik ombygging kunne familien få mye mer hus for pengene. Funkishuset Bremnes har store vindusflater som ville gi god utsikt over Ranfjorden og slippe inn mye lys. Bruksarealet på 236 kvm over to etasjer ville gi familien godt med tumleplass.

Sammen med byggmesteren lagde familien en plan og budsjett for ombyggingen. Betydelig egeninnsats med riving, maling og sparkling måtte til. Ikke minst kunne familien spare penger på å bo i huset under ombyggingen. En 27 kvadratmeter stor hybel for utleie ville også hjelpe på budsjettet, og i tillegg fikk ombyggingsprosjektet tilskudd fra Enova.

Tilskudd fra enova


- Byggmester Bjørn Kristiansen er også godkjent energirådgiver, og han foreslo energitiltak og beregnet besparelser og kostnader. Mens jeg tenkte at energiklasse "C" holdt, overbeviste byggmester Bjørn meg om at energiklasse B, lavenergihus, var innenfor rekkevidde og innenfor budsjettet, sier Trond videre.

Med tiltakene byggmesteren anbefalte, som ekstra isolasjon, tetting og materialvalg har Trond og familien fått et topp moderne lavenergihus etter dagens tekniske standard, TEK 17. Byggmesteren tok seg av søknadene til kommunen og Enova. Fra Enova fikk prosjektet 125.000 i tilskudd for å oppgradere bygningskroppen med isolasjon, nye vinduer, dører og kledning. Prosjektet fikk også støtte til varmegjenvinning og balansert ventilasjon.

- I tillegg til å spare energi og utgifter til oppvarming, har vi fått et komfortabelt og topp moderne hus med godt inneklima. Planløsningen er tilpasset hverdagen vår med jobb, skole og barnehage. Det er god plass for oss, som nå er fem stykker pluss hund, legger den fornøyde huseieren til.

Snekkerne ble en del av familien

Takket være et godt samarbeid med byggmester og håndverkere har ombyggingen gått veldig bra. Familien bodde hele tiden i huset. Først i det opprinnelige huset i underetasjen, deretter i den nye etasjen ovenpå mens underetasjen ble bygget om.

- Å bo på en byggeplass hadde helt klart sine utfordringer, som når vinduer og dører ble skiftet ut og det var midtvinters og småbarn i huset. Fordelene var imidlertid adskillig flere enn ulempene. Samarbeidet med byggmesteren var svært godt og håndverkerne ble nærmest en del av familien de 12 månedene arbeidene pågikk.

Oppgradering på budsjett

Trond hadde et budsjett på ca. 1,8 til 1,9 mill. til oppgraderingen. Noe ble mer kostbart enn beregnet, mens andre ting ble rimeligere. Det betydde også at han måtte gjøre noen valg underveis. Noe måtte velges bort, som for eksempel vannbåren gulvvarme. I ettertid ser Trond at om de hadde sett hele regnestykket under ett og over tid, hadde de nok tjent det inn igjen.

- Mitt råd til andre som skal pusse opp hus er å sjekke ut mulighetene for å heve bostandard og boligkvalitet gjennom et godt samarbeid med en dyktig byggmester som vår. Det er også smart å sette seg inn i støtteordningene fra Enova. Der er det mye å hente, understreker Trond.

Med dette spektakulære ombyggingsprosjektet kunne familien både få drømmehuset med båtplass i hagen, med en investering som både er lønnsom for pengeboka og miljøet.

Relaterte artikler

Funkishuset Alsvåg ferdighus

Bygge hus med utleiedel

Om steget frem til byggeprosessen skal være noe enklere kan hus med utleiedel være løsningen. Vi deler noen råd med deg som vurderer utleiedel.

Bygge tomannsbolig

Prosessen med å bygge sitt første hus er omfattende, avgjørelsene er mange og sluttsummen kan fremstå uvirkelig høy. Å dele denne prosessen med noen, vil kunne redusere både kostnadene og de skeptiske følelsene. Derfor er det for mange en god løsning å bygge en tomannsbolig med enten et vennepar, noen bekjente eller familien.