Hopp til hovedinnhold
Erlend Mamelund sitter på kjøkkenbenken i det nye huset sitt

VELKOMMEN HJEM - IGJEN!

- Hvor lenge vi skal bo her? Det må jo bli minst 20 år, da! Til barna mine er blitt gamle nok, og skal flytte ut. Her får de vokse opp i et trygt miljø. Gå til skole, fotball, håndball, ja, rett ut i skisporet!

Erlend Mamelund sitt splitter nye funkishus

Tidligere håndballspiller Erlend Mamelund snakker varmt om sitt nye nabolag der hans splitter nye funkisbolig holder til, på Bærums Verk. Vel, nabolaget er ikke helt nytt, men huset er det. Mamelund er nemlig tilbake til gamle trakter, han er endelig hjemme - igjen. Fra sin nye bolig kan han faktisk se over til et tidligere hjem, til huset han selv vokste opp i, der han tilbrakte store deler av barndommen sin. I grunn var det ikke noe tvil om hvor Mamelund skulle bo når han en gang skulle stifte familie og oppdra barn. Fra barndomshjemmet kunne han gå eller sykle til det meste - om det var til trening, til skolen, fotballbanen eller lekeplassen. Nå har han selv en datter på ett og et halvt, og en sønn på vei. Den friheten han selv hadde hatt som barn, ønsket han nå også for sine egne barn. Valget ble derfor enkelt: Bærum var stedet. Jakten på den perfekte tomten startet i 2017, etter at han og kona Karoline Næss (også håndballspiller) hadde solgt huset sitt i Haslum. Etter flere gåturer i det som nå er blitt nabolaget til paret, fant de etter hvert en tomt de begge var fornøyd med. Prosessen startet for alvor sommeren 2017, og i november ble byggeavtalen signert med Henrik Gulliksen ved Byggfokus, etter at felles bekjente hadde tipset dem om hverandre. Selv om Mamelund hadde erfaring fra å pusse opp hus i forbindelse med boligen på Haslum, vil han ikke selv kalle seg for en ekspert på området. Men en viss tanke om hvordan hans nye hus skulle se ut, det hadde han sett for seg og gjort seg opp noen ganske konkrete tanker rundt. På sitt første møte med Henrik Gulliksen kastet derfor Mamelund noen ganske detaljerte, men grove skisser på bordet over en kaffekopp. Og derfra gikk startskuddet.

- Det er ikke slik at alle som har en boligdrøm vet nøyaktig hvordan de vil ha det. I denne prosessen var husdrømmen tegnet som en grovskisse, og vi ble spurt om det var mulig å realisere. Jeg synes dette er et kjempefint eksempel på at alt er mulig, at vi kan stort sett hjelpe til med alt, og kommer med gode råd underveis. Å realisere drømmehjemmet er jobben vår, sier Gulliksen, daglig leder i Byggfokus.

Erlend Mamelund

Tett samarbeid med forhandler Byggfokus

Gulliksen og Mamelund har hatt et tett samarbeid under byggeprosjektet, både i forkant og underveis. De har hatt utallige telefonsamtaler, diskutert, vært uenige og blitt enige igjen. Gulliksen forteller at han etter beste evne har forsøkt å etterfølge Mamelunds konkrete ønsker, men at han også til tider har anbefalt en annen retning, eller rådført om andre muligheter som har vært bedre og mer økonomisk gunstig. Det er svært lite som er overlatt til tilfeldighetene i huset som Mamelund, hans kone og svigerfar Hans Næss har skissert og spesifisert til hver minste detalj. Alle plassbygde løsninger har de laget sammen med en møbelsnekker. Harald Næss, faren til Karoline er en anerkjent belysningsdesigner som har fått boltre seg på alle husets plan i hver krik og mørke krok. Næss har designet alle husets lyskilder ned til den minste detalj for å optimalisere romfølelsen og skape forskjellige preg og uttrykk. Det lar seg spesielt vise i TV-stuen. Detaljene i lyset gjør stuen varm og lun, samtidig som det skaper en privat og avgrenset følelse til spisestue og kjøkken som har lysere toner på veggene og en annen belysning enn her - det er som om vi befinner oss i to forskjellige rom, og dette kun med bruk av ulike fargetoner på veggene og i lyset.

Erlend Mamelund sin stue og kjøkken

En annen viktig, men veldig liten detalj er peisen. I den opprinnelige grovskissen av huset var peisen tegnet litt lenger bak enn der den er plassert i dag. Gulliksen og teamet i Byggfokus anbefalte å trekke peisen ørlite grann lenger frem for å skape et større skille mellom kjøkken og TV-stue, og slik ble det.

En nydelig peis i stuen

Mamelund er svært entusiastisk når han snakker om de ulike løsningene i huset, og da spesielt lyset. Det er ikke vanskelig å forstå hva han mener, for lyset gjør virkelig store forskjeller.

- Jeg anbefaler alle som skal i gang med å bygge hus å ta kontakt med en lysdesigner. Det er virkelig verdt det. Det utgjør hele romfølelsen og setter et unikt preg på boligen, sier Mamelund ivrig.
Sofakroken til Erlend Mamelund

For resten av kjøkkenet/stua er det hvite vegger som gjelder. Akkurat her i TV-kroken er det valgt svarte, lune og mørke toner, både på vegger og skap. Bilde kan ikke rettferdiggjøre hvordan detaljene i lyset gjør stuen så lun og varm, og lysdetaljer fra skapet til venstre kommer det mer av…. Uten å måtte separere TV stua fra spisestua og kjøkken, så føles det ut som det er “et annet rom” på grunn av andre fargevalg og belysning.

En meget praktisk vaskerom

Vaskerommet (plassbygd skap). Mange slike løsninger i huset (også i gangen, stua, spisestua og kjøkken). Huset sine romløsninger er tegnet og grovskisset av Karoline og Erlend, i dialog med en egen møbelsnekker, og i samråd med Harald Næss (Svigers og lysdesigner).

Drømmen som ble til et stilfullt hjem

Det er i det hele tatt et veldig stilfullt hjem vi har fått besøke denne maidagen i Bærum. Belysningen er kun ett av mange smarte valg som er med på å gjøre hjemmet svært funksjonelt, behagelig og ikke minst fint å se på. Slik flid og nøyaktighet har tatt tid, det er det ingen tvil om. Og Mamelund? Han er en utålmodig en, skal vi tro ham selv. Likevel kan byggmester Gulliksen fortelle om en prosess som har vært svært ryddig og effektiv.

- Erlend kom med tegninger og skisser allerede fra starten av, han hadde sett for seg drømmeboligen, det var det ikke noe tvil om! Det er de færreste som har så mye klart fra starten av. Derfor har det vært veldig viktig med en god dialog, og å skape en gjensidig tillit til hverandre, presiserer Gulliksen.

Mamelund på sin side trekker frem viktigheten av å ha en sparringspartner og en som kan lose deg trygt gjennom det store og til tider svært utfordrende og tidkrevende prosjektet det er å skulle bygge et hus.

Systemhus forhandler Byggfokus

Henrik Gulliksen, daglig leder i Byggfokus.

Huset til Mamelund er altså ikke et kataloghus han har pekt ut og bygget etter allerede eksisterende hustegninger og mål, men et hus han har skissert opp og tegnet selv med hjelp fra kona Karoline, en møbelsnekker, og belysningsdesigner og svigerfar Harald Næss. Rommene er lyse og romslige med store vinduer og åpne flater.

- Ett av Erlends konkrete ønsker var hjørnevinduer. Det åpnet jo for en del konstruksjoner en ikke er vant med, og det var veldig spennende for oss også! Vi møtte hverandre på halvveien, han kom med forslag, og jeg kom med forslag, så tilpasset vi oss etter hva som var best både når det kom til det økonomiske, og hva det gjaldt bomiljø og innredning.

Gode valg er tatt med tanke på bomiljø og av hensyn til familielivet. Det er blant annet satt opp dører som skiller stue, kjøkken og oppholdsrom. Hovedsoverommet er lyst og veggene er farget i en beroligende blåfarge. Sengen er plassert høyt i rommet som gir en slags tilnærmet følelse av å ligge og flyte i vannkanten. I tillegg skal det bli lagt solfilm på vinduene som holder på varmen om vinteren, og varmen ute om sommeren. En løsning som er både miljøvennlig og energieffektiv.

Erlend Mamelund sitt soverom

Tross den behagelige flytefølelsen på soverommet er favorittrommet likevel kjøkkenet og spisestua. Det er selve kjernen og pulsen i hjemmet, det er der de alle samles rundt bordet for et måltid, gjerne flere bekjente, familie, nære og fjerne. De er en svært sosial familie, så høydepunktene er derfor ofte de store treffene hvor de alle kan samles. Derfor er det nok ekstra stas at det ikke bare er ham selv som har flyttet tilbake til kjente og kjære trakter. Med en bror bosatt rett over gata og resten av nabolaget fylt av tidligere klassekamerater og nær omgangskrets er det ikke langt mellom store middager rundt spisebordet. Å bygge hus er å skape et hjem, og det aller beste er vel følelsen av å komme hjem - igjen.

Erlend Mamelund sin spisestue

Relaterte artikler

Funkishuset Alsvåg ferdighus

Bygge hus med utleiedel

Om steget frem til byggeprosessen skal være noe enklere kan hus med utleiedel være løsningen. Vi deler noen råd med deg som vurderer utleiedel.