Hopp til hovedinnhold
En huskatalog fra Systemhus med mange boligtyper.

Velge drømmehjemmet fra en huskatalog

Hvert år velger tusenvis av nordmann en husmodell fra en katalog og avtaler oppsett av boligen med en lokal byggmester. Hva er egentlig en huskatalog og hva kan være fordelene med å starte jakten på et drømmehjem her? Kan det tenkes at det ikke alltid er mest fornuftig å gjøre alt på sin egen måte helt fra start. Hvilke fordeler vil man dra nytte av om man finner et ferdighus fra en huskatalog?

Hva inneholder en huskatalog?

En huskatalog er en publikasjon som inneholder en samling av forskjellige typer ferdighus og planer, som kan bestilles og bygges av et byggefirma eller en entreprenør. En huskatalog kan inkludere en rekke forskjellige typer hus, fra små hytter til store familiehus. Huskataloger har eksistert i mange tiår og har vært en populær måte for husbyggere å finne inspirasjon og velge et husdesign som passer til deres behov og preferanser.

En typisk huskatalog vil vanligvis inneholde detaljerte plantegninger, illustrasjoner og fotografier av forskjellige husdesign, samt informasjon om størrelse, materialer og kostnader. Katalogene kan også inkludere kommentarer og anbefalinger fra arkitekter og andre fagpersoner som kan hjelpe til med å velge et husdesign som passer best til kundens behov og smak.

Huskataloger oppdateres som regel fra år til år med nye og mer tidsaktuelle boliger som speiler den tiden man bygger. Noen husmodeller holdes også gjerne uforandret gjennom mange tiår, da de har klassiske preg som holder seg populære og aktuelle for kundene uansett tidsepoke. Disse er ofte blant de mest populære ferdighusene som boligkjedene tilbyr.

Huskatalogene vil også gjerne være bygd opp for å lede kundene gjennom en reise gjennom en verden som ofte kan være ukjent for dem. Det kan være den første nye boligen de kjøper, og derfor er det viktig å få nyttige tips og eksempler på lignende prosesser. Det gjør huskjøperen mye mer trygg og man styrker sjansene for at man får et resultat som man blir enda mer fornøyd med til slutt.

Jente som leser i en Systemhus huskatalog

Hva er et ferdighus fra en huskatalog?

Et ferdighus er en type hus som kan bestilles fra en katalog eller et utvalg av forhåndsdesignede modeller fra en boligkjede. Ferdighus og huskataloger har eksistert i flere tiår, og de ble populære i USA på begynnelsen av 1900-tallet. De ble markedsført som en enklere og mer kostnadseffektiv måte å bygge et hjem på, og var til og med tilgjengelige for salg gjennom postordre.

Ferdighusene kan variere i stil og størrelse, og de kan ofte tilpasses etter kundens ønsker og behov. De kan være bygget av forskjellige materialer, som tre, murstein eller betong, og de kan ha ulike funksjoner og designelementer som takvinduer, verandaer og peiser.

Fordelene med kataloghus inkluderer vanligvis raskere byggetid, lavere kostnader, og enkel tilpasning etter kundens behov. De kan også være et godt alternativ for de som ønsker et enkelt og praktisk hjem uten å måtte bruke mye tid og krefter på å designe og planlegge huset fra bunnen av.

Smarte tanker kan allerede være tenkt

En huskatalog kan være en nyttig ressurs for de som planlegger å bygge et nytt hjem, da den gir et bredt utvalg av design og planer å velge mellom, og kan hjelpe til med å spare tid og penger i planleggings- og designprosessen. Det kan også være en god måte å få ideer og inspirasjon til å tilpasse husdesignet etter ens egne behov og preferanser.

Mange av ferdighusene i en huskatalog kan være bygget flere plasser i landet allerede, med de nødvendige tilpasningene som kunden har ønsket seg. Arkitektene bak husmodellene har også hatt muligheten til å optimalisere og endre på modellene etter behov eller når tidene har endret seg. Ofte har man flere planløsninger og endringer i arkivet på de ulike ferdighusene, som man kan vise deg som kunde. Finner man akkurat den planløsningen man ønsker her, kan de gi besparelser i både prosjektering og tid, og veien til det nye drømmehjemmet blir kortere.

Par som skal planlegge drømmebolig og se i en huskatalog

Hva kan være lurt å gjøre når du planlegger?

Når man blar gjennom huskatalogen, kan det være smart å gjøre seg små notater underveis. Da husker man på de små spørsmålene som dukket opp, til når man eventuelt skal i møte med den lokale bygggmesteren. Ingen spørsmål er dumme og det er er aldri for mange av dem. Det er viktig for oss at du føler deg trygg i prosessen og at man tidlig avklarer det som er viktig for våre kunder. Det vil nok dukke opp mange spørsmål underveis, og derfor er det viktig å notere. Lag deg gjerne en notatblokk, eller en mappe på datamaskinen, der du samler din informasjon og spørsmålene du ønsker en avklaring på.

Når man har lest gjennom huskatalogen og samlet opp noen spørsmål, ta gjerne kontakt med din lokale byggmester.

Har du ikke funnet det du leter etter i huskatalogen, kan man samle bilder på en boligtype og inspirasjonsbilder som man liker, og så avtale et møte for å eventuelt diskutere hvilke muligheter som finnes. Alle våre medlemmer har tilgang på arkitekthjelp og større inspirasjonsbanker med boliger som man kan bruke i startfasen.

Her kan du lese i Systemhus sin aktuelle huskatalog
https://www.digital.systemhus.no/systemhus-huskatalog/

Relaterte artikler

Byggeprosessen hos Systemhus

Det er viktig for oss i Systemhus å være en aktiv og konstruktiv samarbeidspartner for deg i din byggeprosess.