Hopp til hovedinnhold
Bildet av en hytte med kledning fra Talgø. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Talgø

Talgø endret på tidlig 2000-tall kurs fra møbelprodusent til full trelastprodusent, og resultatet har blitt kvalitetsmerkevaren MøreRoyal og et bunnsolid fotfeste i den norske trelastindustrien.

Historie og opprinnelse

Industrieventyret Talgø begynte så tidlig som i 1899, da ekteparet Thore og Thora Talgø startet møbelfabrikk i vakre Todalen på Nordmøre. Ved å utnytte kraften fra elva like ved, fikk ekteparet Talgø effektivisert og modernisert vareproduksjonen allerede fra begynnelsen.

Og filosofien har ikke forandret seg stort siden den gang. Den velvillige tilnærmingen til utvikling og innovasjon har gått i arv i generasjoner, for Talgø-konsernet er fortsatt heleid og drevet av Talgø-familien.

Med en forkjærlighet for nordiske råvarer til produksjonen, energisk entreprenørskap og en uknuselig optimisme og gjennomføringsevne, står Talgø stadig fjellstøtt som en verdiskapende arbeidsgiver for mange generasjoner, både nasjonalt og særlig lokalt.

Produktsortiment

Talgø-konsernets kjernevirksomhet er produksjonen av MøreRoyal. MøreRoyal er royalimpregnert trelast, som først trykkimpregneres og deretter vakuumkokes i linolje for dobbel beskyttelse. Denne prosessen sørger for ekstremt god råtebeskyttelse, i tillegg til redusert fuktopptak, sprekking, krymping og svelling av materialene. Til slutt i prosessen tilsettes fargepigmenter – MøreRoyal leveres i fargene brun, grå, natur, oker og svart – så når materialene har tørket så er de fiks ferdige og klare til bruk, med et svært gunstig vedlikeholdsbehov.

Les mer om MøreRoyal her

Og som et symbol på Talgøs fortsatte dedikasjon til innovasjon og utvikling, så lanserte selskapet i 2023, som første produsent på markedet, MøreRoyal kledning 2.0, en royalkledning med D-klassifisering.

I sum utgjør Talgøs sortiment en rimelig komplett pakke innenfor utvendige, robuste fasadeprodukter, som er svært godt rustet til å motstå det røffe, nordiske klimaet. Talgø leverer kledning, terrassebord, tretak og lekter, i tillegg til ferdige moduler til hagestuer og boder, samt levegger og annet snacks til uteområdet.

Les mer om MøreRoyal 2.0 her
Her finner du hele sortimentet

Bærekraftig praksis

Talgø tar bærekraft og miljø på største alvor, og MøreRoyal-merkevaren har gjennom årenes løp blitt sertifisert, klassifisert og vurdert fra råstoff til ferdig bygg med god score i alle ledd. Råvarene til produksjonen av MøreRoyal kommer fra bærekraftig, nordisk skog. Gjennom hele produksjonsprosessen er det lite utslipp, og ikke minst blir resultatet et produkt som har lang levetid og lavt vedlikeholdsbehov.

Talgø kan dokumentere sitt miljøansvar gjennom sertifiseringer hos både nasjonale og internasjonale ordninger for trelastbransjen: PEFC, FSC, EPD, ECOproduct og Miljøfyrtårn. I tillegg kan produktene være med på å gi en god score i BREEAM-sertifiserte bygg.

Les mer om Talgøs miljøansvar her

En solfylt dag i Oslo med terrassebord fra Talgø. Foto: Lediard

Foto: Vannkunsten - Lediard