Hopp til hovedinnhold
Foto: Luxaflex

Innred deg for bedre dagslys og mer velvære

Dagslys har en positiv effekt på humøret og energinivået, og er viktig for å få god søvn. I boligen er dagslys viktig, fordi det gir lys og varme og bidrar til et sunt inneklima. Her kan du lese mer om hvordan du kan innrede boligen din slik at du får mest mulig ut av dagslyset.

Slipp dagslyset inn i hjemmet

Dagslys har stor betydning for helsen og velværet. Det er blant annet viktig for døgnrytmen, humøret og immunforsvaret. Forbindelsen mellom dagslys og mørke er viktigere enn man skulle tro. Det skyldes at lyset sørger for at vi holder oss våkne om dagen og sover bedre om natten. Dagslys øker kvaliteten på søvnen, fordi lyset øker nivået av søvnhormonet melatonin, som vi skiller ut når det blir mørkt og vi skal sove.

To timers dagslys hver dag gir 40% lavere risiko for å bli trist og deprimert. Det viser en undersøkelse fra Aarhus Universitetshospital, og det understreker hvor viktig det er å få dagslys inn i hjemmet.

Velg gardiner som gir bedre dagslys

Det høres kanskje rart ut, siden man oftest tenker at gardiner skal skjerme for privatlivet og mørklegge for en god natts søvn. Men faktisk spiller de også en stor rolle i det å gi deg bedre dagslys i boligen.

Dagslyset i boligen din varierer etter hvilken himmelretning lyset kommer fra, samt årstiden. I rom som vender mot nord er dagslyset diffust, blålig og kommer fra himmellys og eventuelt reflektert lys fra omgivelsene. Hvis dagslyset kommer fra vest eller øst, har det en tendens til å virke gult eller rødgult, mens det i sørvendte rom er varmt og gult.

Hvis stuen, kjøkkenet eller spisestuen ligger i rom der du får direkte sollys, kan det være en god idé å velge gjennomsiktige gardiner som filtrerer sterkt lys uten å stjele alt dagslyset. Det gjør rommet behagelig og gir bedre dagslys.

Silhouette® gardiner mykner opp lyset og sprer det behagelig inn i rommet

Silhouette® gardiner mykner opp lyset og sprer det behagelig inn i rommet. Foto: Luxaflex

Skjerm av for sterkt lys

Selv om det er viktig å få dagslyset inn, er det også viktig å kunne skjerme av – både for privatlivets skyld, men også for å beskytte møbler og gulv mot solens blekende stråler, samt unngå at boligen blir overopphetet. Spesielt kan direkte sollys og reflektert lys være plagsomt fordi det blender.

Luxaflex® Silhouette® gardiner bidrar til å få bedre dagslys inn i boligen. Gardinene består av gjennomsiktige og myke tekstillameller som filtrerer det sterke lyset og gjør lyset mykt og diffust. De demper intensiteten av solens stråler og gir selv i åpen tilstand opp til 78% UV-beskyttelse, som skåner dine møbler, tepper og gulv. Når lamellene lukkes, får du 99% UV-beskyttelse.

Foto: Twist® gardinet gir økt frihet til å regulere lyset, takket være veven som går rundt (Luxaflex)

Twist® gardinet gir økt frihet til å regulere lyset, takket være veven som går rundt

7 tips til å utnytte dagslyset bedre

Når du innreder boligen din, er det et par ting du kan gjøre for å utnytte dagslyset best mulig. Hvis du skal bygge nytt eller pusse opp, gir store vinduer som strekker seg fra gulv til tak, naturlig mye lys og godt utsyn, noe som forvandler stemningen i rommet.

En annen mulighet er takvinduer eller høytsittende vinduer, som gir lys hele dagen. Det finnes likevel også mindre inngripende ting du kan gjøre:

1. Innred med hvite eller lyse farger, som reflekterer lyset, fremfor mørke overflater, som absorberer det – både inne og ute.

2. Mal vinduskarmene hvite innvendig – mørke karmer og sprosser kan sluke lyset.

3. Unngå å sette store planter og lignende i vinduet – de tar lyset.

4. Undersøk om du kan felle et tre eller flytte et skur hvis det stjeler noe av lyset.

5. Et lyst gulv/teppe kan trekke lyset lenger inn i rommet.

6. Velg gjennomsiktige gardiner som skjermer av og filtrerer hardt lys uten å stjele alt lyset.

7. Velg gardiner der du selv kan justere lysinnfallet og plasseringen.

Dagslys er viktig for et sunt inneklima

I tillegg til å gjøre hjemmet ditt mer behagelig å oppholde seg i, er dagslys viktig for et sunt inneklima. I et forsøk fra University of Oregon i USA har forskere undersøkt dagslysets betydning i hjemmet og funnet ut at dagslys bidrar til å drepe bakterier – blant annet bakterier som kan gi luftveissykdommer. Faktisk viser forsøket at det er halvparten så mange bakterier i rom med dagslys som i mørke rom.

For å oppnå et sunt inneklima er det derfor viktig at du trekker fra gardinene, slik at lyset kan strømme inn samt lufter ut to til tre ganger daglig med gjennomtrekk.


Foto: Fleksible Duette® gardiner med modell Top Down/Bottom Up (Luxaflex)

Fleksible Duette® gardiner med modell Top Down/Bottom Up

Gardiner som ikke stjeler dagslyset

Duette® gardin med Top Down/Bottom Up er en innovativ versjon av den klassiske rullegardinen. Her har du mulighet for å plassere gardinen midt på vinduet, i bunnen eller i toppen akkurat slik du ønsker det. På den måten kan du få lys inn både under og over gardinen, mens du skjermer av for privatlivet, sollyset eller reflektert lys.

Hvis du drømmer om ekstra luksus i hverdagen, er det også mulig å få Duette® gardiner i en automatisert versjon, der du ikke selv trenger å rulle ned og opp alt etter hvor solen står på himmelen – det tar tidsstyringen seg av. På den måten har du alltid et behagelig dagslys i hjemmet, du unngår at boligen blir overopphetet, og det kan til og med virke preventivt for innbrudd, fordi det ser ut som at noen er hjemme.

Her ser du Twist® gardiner med justerbar vev for optimal lysstyring (Luxaflex)

Twist® gardiner med justerbar vev for optimal lysstyring
Twist® gardiner med justerbar vev for optimal lysstyring

Fleksible linjer for optimal lysstyring

I likhet med Duette® gardinen, kan den vakre Twist® gardinen automatiseres med PowerView®, og den absolutte fordelen med denne spesielle gardinen er stripenes bidrag til fleksibilitet. Takket være at veven går rundt, bestemmer du selv hvor mye eller lite dagslys du slipper inn.

Om Luxaflex®

Luxaflex® er kjent for skreddersydd, målbestilt og eksklusiv solskjerming i vakker, smart design. Luxaflex®, som fant opp den populære aluminiumpersiennen, er ledende i Europa innen segmentet. Det hele startet da Joe Hunter og Henry Sonnenberg, som grunnla selskapet Hunter Douglas Machinery Corporation, hadde forretningsidéen om å utvikle en innovativ støpe- og produksjonsprosess for lett aluminium. Målet var å oppnå noe helt nytt og annerledes. Et produkt som kom til å endre våre vinduer fullstendig: aluminiumpersiennen. Persiennene ble introdusert i Europa 1951 under navnet Luxaflex®. Persiennens fremragende design og praktiske funksjonalitet gjorde dem raskt populære. Siden den gang har Luxaflex® fortsatt å introdusere nye, banebrytende kvalitetsprodukter som de unike og prisbelønte Duette® og Silhouette® gardinene. For mer informasjon, se www.luxaflex.no.

Relaterte artikler

Systemhus er Friske Hjem

Vi tilbringer omtrent 90% av tiden vår innendørs, og svært mye av denne tiden oppholder vi oss i våre egne boliger. Da skylder du deg selv og familien en bolig med best mulig inneklima.

Inneklima i boligen - hva bør jeg tenke på?

Ettersom vi tilbringer mye tid inne, både i hjem, skole, arbeidsplass og andre lokaler, er det viktig at inneklimaet er på topp. Nye lovkrav om energieffektive og tette bygg stiller større krav til ventilasjon.

Mor støvsuger stuen

Godt inneklima forebygger astma- og allergiplager

Mer enn 40 % av oss får allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Inneklimaet i husene vi bor i har mye å si for å forebygge astma- og allergiplager. Systemhus jobber sammen med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) med forebyggende tiltak for å bedre inneklimaet i boligene vi bygger.