Hopp til hovedinnhold

i-Boligs fargerike småhus vant gjev boligpris

Alt er ikke bare svart – eller grått i boligbransjen. Med sine fargerike og bærekraftige småhus i Eidsvoll vant i-Bolig prisen Årets Småhusprosjekt på Boligkonferansen. Oppturen inspirerer Gardermoen-selskapet i en tøff tid i bransjen.

Tre boligpriser ble delt ut under Boligkonferansens festmiddag på Fornebu 14. mai.

i-Bolig tok hjem småhusprisen for prosjektet Ladderudløkka – 88 fargerike boliger ved Råholt i Eidsvoll.

- Prisen betyr veldig mye for oss og gir en indremedisinsk motivasjon. Vi har folk som står på sent og tidlig i en tøff periode i bransjen. Så det gir en ekstra piff, sier daglig leder Bjørn Martin Akre i i-Bolig. i-Bolig er medlem av byggmesterkjeden Systemhus.

Daglig leder Bjørn Martin Akre. Foto: Torni Støvland

Daglig leder Bjørn Martin Akre. Foto: Torni Støvland

Leverer på bokvalitet og nyskaping

Totalt tre priser ble delt ut. Foruten småhusprisen, ble det også delt ut pris for Årets Hytteprosjekt (Tinde Hytter) og Årets Leilighetsprosjekt (Birk & Co).

Viktige kvaliteter som boligene måtte levere på, var følgende:

  • Standardisering og byggekostnader
  • Bærekraft og bokvalitet
  • Særpreg og nyskaping

Ladderudløkka-prosjektet består av fire ulike boligfelt, hvor det er satset stort på å lage boliger med særpreg.

- I starten av prosjektet kjørte vi en arkitektkonkurranse hvor vi til slutt valgte Talo Arkitektur. Deres løsning løfter opp sosial bærekraft på en måte som vi synes gir veldig gode bokvaliteter. Samtidig ser boligene bra ut, sier Akre.

Sosial bærekraft på sitt beste

Ladderudløkka ligger sentralt og synlig til ved Råholt, i et vekstområde i Eidsvoll.

- Boligene ligger sånn at de er synlige for veldig mange. Derfor ønsket vi å bygge et ikonisk boligprosjekt. Ladderudløkka består av fire ulike felt; Fruktløkka, Akebakken, Sandland og Parsellhagen. Alle har sitt særpreg og tematun med hvert sitt fellesareal, sier Akre.

Den bevisste bruken av utomhusarealene er ikke tilfeldig.

- Her kan folk leke, dyrke grønnsaker og danne gode felleskap. Det betyr mye for både barn, voksne og eldre. Vi mener det er sosial bærekraft på sitt beste, sier Akre.

Foto: Jørgen Sørebø/Digit Media Norge AS

Miks av boliger gir god sosial profil

Noe annet som gjør at Ladderudløkka står fram som annerledes, er utformingen av boligene.

- Vi bygger 2-roms, 3-roms, 4-roms leiligheter og rekkehus med tre og fire soverom. Men boligene er satt sammen sånn at du ikke umiddelbart vil se om det er et rekkehus eller en leilighet du står foran. Når vi unngår å samle alle 2-romsleilighetene eller rekkehusene et sted, får vi en fin god miks og sosial profil, mener Akre.

Farger som gleder og viser vei

Fargebruken er også spesiell, med innslag av gult, grønt, brunt, oransje og rosa. Her er ingen grå og monotone hus.

- Det er jo litt uvanlig at noen tør å bruke disse fargene. Og det koster også mer enn å velge mer «vanlige» farger. Men vi stolte på arkitekten og KOI Fargestudio, og har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, forteller Akre.

Fargene går igjen over alt, ikke bare på trepanelet på husfasadene, de er også brukt på vindu, dører, takstein og steiner i gatene. Fargene har i tillegg en funksjon som gjør at beboerne skal kjenne igjen sin bolig.

- Så om andre utbyggere blir inspirert til å bruke litt ekstra på farger, så er det bare morsomt, sier han.

Blir glad av å se boligene

Salg- og markedssjef Birgitte Andersen i Systemhus er utrolig stolt over at et medlem stikker av med denne høythengende prisen i bransjen.

- Vi er en boligkjede med mange dyktige fagfolk, og dette viser noe av det våre medlemmer står for. Boligenes miljøprofil og bidrag til sosial bærekraft er veldig god. Så er arkitekturen spennende og fargebruken uredd. Du blir rett og slett glad av å se boligfeltet, sier Andersen.

I en utfordrende tid tror Andersen vi vil se flere boliger som er bygget enda mer effektivt for å få ned byggekostnader.

- Men det er mange spennende grep du kan gjøre med et boligfelt som ikke trenger å være fordyrende. For våre medlemmer vil det alltid være viktig å planlegge felt som folk trives i, sier hun.

Relaterte artikler

Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord

Hvordan velge interiør for ditt nye hjem 

Å bygge et nytt hjem betyr at du får muligheten til å innrede helt på nytt. Dette er en morsom og spennende prosess, men det er ikke alltid like lett å vite hva du skal gå for. Vibecke Caspari Nord er interiørarkitekt i Mestergruppen, og deler noen gode råd for å hjelpe deg med å ta de beste valgene for din nye bolig.

Hagetips for nybyggere

Det aller første du bør tenke på er plasseringen av huset slik at man får optimalt ut av hagearealet. Tenk på hvor solen er, og prøv å plasser huset slik at det skjermer mest mulig mot vind og vær. Tenk også på hvor naboene har innsyn i hagen din, og hvordan du kan begrense dette ved hjelp av planter, vegger og tak.