Hopp til hovedinnhold
Arbeidsbelysning fra Luna

Hvordan sikre byggeplassen: Viktigheten av HMS og riktig utstyr

En trygg og sikker byggeplass er av avgjørende betydning for å sikre både arbeidernes helse og produktiviteten. Leverandørene Luna og Grove-Knutsen tilbyr et mangfold av løsninger som bidrar til å oppnå en HMS-vennlig byggeplass. Her ser vi nærmere på deres anbefalinger og produkter som kan bidra til å skape et sikrere arbeidsmiljø.

Arbeidsbelysning for en trygg og effektiv arbeidsdag

Godt arbeidslys spiller en sentral rolle for å sikre en trygg og effektiv arbeidsdag, enten man jobber utendørs eller innendørs på en byggeplass. Luna tilbyr et bredt spekter av arbeidslamper som er designet for å optimalisere lysforholdene, uansett bruksområde. Når man velger arbeidslys, er det flere viktige faktorer å vurdere:

  • Lysstyrke og tilpasningsmuligheter: En arbeidslampe bør ha tilstrekkelig lysstyrke, minst 3000 lumen, og mulighet for justering av lysstyrken for å tilpasses ulike oppgaver og arbeidsområder. Hvis du er på jakt etter arbeidslys for utendørsarbeid, bør du tenke på at et utendørsmiljø krever mer lys. Arbeidslampene bør da ha minst IP54 og 6000 lumen.
  • Fargetemperatur og fargegjengivelse: Velg arbeidslys med justerbar fargetemperatur. Tid på døgnet og graden av sollys påvirker opplevelsen av farger og overflater. Derfor er det viktig å ha arbeidsbelysning som har høy nøyaktighet i forhold til fargegjengivelse.
  • Holdbarhet og sikkerhet: Sørg for å velge arbeidslamper laget av robuste materialer som tåler røff bruk og som er utstyrt med nødvendige sikkerhetsfunksjoner.

God belysning er god sikkerhet

Mareld tilbyr arbeidslamper, LED-lyslister, hodelykter, lomme- og håndlykter, og smart tilbehør. Arbeidsbelysningen fra Mareld begynner ved 1000 lumen og går opp til 45.000 lumen. Hodelyktene starter fra 145 lumen og går opp til 5000 lumen.

Hodelykt fra LunaArbeidsbelysning fra Luna

Verktøysikring for trygt arbeid i høyden

Over halvparten av nordiske håndverkere jobber ukentlig eller daglig på tak, i stige eller på stillas. Tall fra Luna viser at 70 prosent av norske og svenske håndverkere har mistet verktøy fra høyden minst én gang. Det kan gjøre skade på personer, verktøy og bygningsdeler det eventuelt treffer. På glatt føre om vinteren er risikoen for å miste gjenstander fra høyden som regel høyere enn på tørt føre i sommerhalvåret.

Luna tilbyr løsninger for verktøysikring som kan bidra til å minimere disse risikoene. Deres ZeroDrop-system inkluderer ulike typer kroker og wirer som kan brukes til å sikre verktøyene mot å falle ned. Om du mister en hammer eller sag vil den fremdeles henge fast i en wire som er festet til kroppen din.

Verktøysikring fra Luna

Tips! Når det gjelder bruk av verktøy i kulden, bruk verktøy som har godt grep uansett vær, eksempelvis verktøy med friksjonssone eller spesialgummi på skaftet.

Når må man bruke personlig verneutstyr?

Lover og forskrifter fastsetter klare retningslinjer for bruk av personlig verneutstyr. Enkelt forklart må du ha fallsikringsutstyr når du ikke kan sikre høyder du jobber rundt med gjerder eller andre permanente løsninger (kollektivt vern). Fall Safe er en komplett leverandør av fallsikringsutstyr som er CE-merket og godkjent for bruk i Norge.

I Norge er det krav til grunnleggende fallsikringskurs for de som skal bruke fallsikringsutstyr. Det anbefales også at man alltid er to når man arbeider med fallsikringsutstyr.

Før bruk skal utstyret kontrolleres visuelt. Utstyret skal ikke brukes dersom det tidligere er utsatt for fall eller har synlige skader.

Fallsafe fra Grove Knutsen - fallsikring

Vedlikehold og levetid

Fall Safe-produkter har en levetid på hele 10 år fra produksjonsdato. Det kreves imidlertid at fallsikringsutstyr kontrolleres hver 12.måned av kompetent person. Husk at fallsikringsutstyret skal lagres tørt og mørkt, og bør alltid tørkes etter bruk.

Sikring av arbeidsplassen handler om mer enn bare å velge riktig utstyr. Det krever også grundig planlegging, opplæring av ansatte og regelmessig vedlikehold av utstyret. Ved å ta i bruk løsninger og produkter fra Luna og Grove-Knutsen, kan man bidra til å skape en HMS-vennlig arbeidsplass som ivaretar både arbeidernes helse og sikkerheten på byggeplassen.

Fallsikring fra Grove-Knutsen

Les også:

Byggeprosessen med Systemhus

Det er viktig for oss i Systemhus å være en aktiv og konstruktiv samarbeidspartner for deg i din byggeprosess.

Funkishus fra Systemhus med utleiedel

Utleiedel i ditt Systemhus?

I forbindelse med bygging av utleiedel i en bolig stiller myndigheten krav til utforming og sikkerhet. Det er derfor en stor fordel å prosjektere dette fra starten.

Systemhus er veiviser til energieffektive boliger

Systemhus er veiviser til energieffektive boliger

Å investere i en nybolig er en betydelig livsavgjørelse. Det handler ikke bare om å finne det perfekte hjemmet for deg og din familie, men også om å ta ansvar for fremtiden. Systemhus forstår viktigheten av å bygge boliger som ikke bare er komfortable og estetisk tiltalende, men også miljøvennlige og økonomisk bærekraftige. Derfor har vi gjort det til vårt oppdrag å tilby energieffektive løsninger som gir fordeler for både lommeboken og miljøet.

Relaterte artikler

Gulv fra Pergo

Bærekraftig design fra Pergo

Pergos skandinaviske arv viser seg på mange måter, ikke minst i designfilosofien. Minimalistisk, funksjonell design som overlever trender og kortvarige motefenomener og gir hjemmet ditt langvarig og bærekraftig skjønnhet. Design som forblir relevant. Med andre ord, et smart valg på lang sikt sånn at du slipper kjøpe et nytt gulv etter bare noen få år. For det ville vært dårlig på alle måter - både for deg og for miljøet.

i-Boligs fargerike småhus vant gjev boligpris

Alt er ikke bare svart – eller grått i boligbransjen. Med sine fargerike og bærekraftige småhus i Eidsvoll vant i-Bolig prisen Årets Småhusprosjekt på Boligkonferansen. Oppturen inspirerer Gardermoen-selskapet i en tøff tid i bransjen.

Trapp fra Stryntrappa

Fire tips ved valg av trapp

Enten du foretrekker det moderne, klassiske eller tradisjonelle har Systemhus et hus som passer for deg. Og for hvert hus finnes det en trapp som passer til din stil og din smak. Vår trappeleverandør Hagen har produsert trapper i Stryn siden 1934. De har to produktserier. Med Stryntrappa får du en trapp som kler din personlige stil, til god kvalitet og gode priser. Med Escalia tar de et par trinn opp, og du får en trapp i klasse for seg.