Hvordan sikre byggeplassen: Viktigheten av HMS og riktig utstyr
Arbeidsbelysning for en trygg og effektiv arbeidsdag
Godt arbeidslys spiller en sentral rolle for å sikre en trygg og effektiv arbeidsdag, enten man jobber utendørs eller innendørs på en byggeplass. Luna tilbyr et bredt spekter av arbeidslamper som er designet for å optimalisere lysforholdene, uansett bruksområde. Når man velger arbeidslys, er det flere viktige faktorer å vurdere:
- Lysstyrke og tilpasningsmuligheter: En arbeidslampe bør ha tilstrekkelig lysstyrke, minst 3000 lumen, og mulighet for justering av lysstyrken for å tilpasses ulike oppgaver og arbeidsområder. Hvis du er på jakt etter arbeidslys for utendørsarbeid, bør du tenke på at et utendørsmiljø krever mer lys. Arbeidslampene bør da ha minst IP54 og 6000 lumen.
- Fargetemperatur og fargegjengivelse: Velg arbeidslys med justerbar fargetemperatur. Tid på døgnet og graden av sollys påvirker opplevelsen av farger og overflater. Derfor er det viktig å ha arbeidsbelysning som har høy nøyaktighet i forhold til fargegjengivelse.
- Holdbarhet og sikkerhet: Sørg for å velge arbeidslamper laget av robuste materialer som tåler røff bruk og som er utstyrt med nødvendige sikkerhetsfunksjoner.
God belysning er god sikkerhet
Mareld tilbyr arbeidslamper, LED-lyslister, hodelykter, lomme- og håndlykter, og smart tilbehør. Arbeidsbelysningen fra Mareld begynner ved 1000 lumen og går opp til 45.000 lumen. Hodelyktene starter fra 145 lumen og går opp til 5000 lumen.
Verktøysikring for trygt arbeid i høyden
Over halvparten av nordiske håndverkere jobber ukentlig eller daglig på tak, i stige eller på stillas. Tall fra Luna viser at 70 prosent av norske og svenske håndverkere har mistet verktøy fra høyden minst én gang. Det kan gjøre skade på personer, verktøy og bygningsdeler det eventuelt treffer. På glatt føre om vinteren er risikoen for å miste gjenstander fra høyden som regel høyere enn på tørt føre i sommerhalvåret.
Luna tilbyr løsninger for verktøysikring som kan bidra til å minimere disse risikoene. Deres ZeroDrop-system inkluderer ulike typer kroker og wirer som kan brukes til å sikre verktøyene mot å falle ned. Om du mister en hammer eller sag vil den fremdeles henge fast i en wire som er festet til kroppen din.
Tips! Når det gjelder bruk av verktøy i kulden, bruk verktøy som har godt grep uansett vær, eksempelvis verktøy med friksjonssone eller spesialgummi på skaftet.
Når må man bruke personlig verneutstyr?
Lover og forskrifter fastsetter klare retningslinjer for bruk av personlig verneutstyr. Enkelt forklart må du ha fallsikringsutstyr når du ikke kan sikre høyder du jobber rundt med gjerder eller andre permanente løsninger (kollektivt vern). Fall Safe er en komplett leverandør av fallsikringsutstyr som er CE-merket og godkjent for bruk i Norge.
I Norge er det krav til grunnleggende fallsikringskurs for de som skal bruke fallsikringsutstyr. Det anbefales også at man alltid er to når man arbeider med fallsikringsutstyr.
Før bruk skal utstyret kontrolleres visuelt. Utstyret skal ikke brukes dersom det tidligere er utsatt for fall eller har synlige skader.
Vedlikehold og levetid
Fall Safe-produkter har en levetid på hele 10 år fra produksjonsdato. Det kreves imidlertid at fallsikringsutstyr kontrolleres hver 12.måned av kompetent person. Husk at fallsikringsutstyret skal lagres tørt og mørkt, og bør alltid tørkes etter bruk.
Sikring av arbeidsplassen handler om mer enn bare å velge riktig utstyr. Det krever også grundig planlegging, opplæring av ansatte og regelmessig vedlikehold av utstyret. Ved å ta i bruk løsninger og produkter fra Luna og Grove-Knutsen, kan man bidra til å skape en HMS-vennlig arbeidsplass som ivaretar både arbeidernes helse og sikkerheten på byggeplassen.