Hopp til hovedinnhold
Foto: Flexit - godt inneklima

Den usynlige helsefaktoren

Du ser den ikke, men luften er likevel noe av det viktigste du må tenke på når du skal bygge ditt nye hjem. God planlegging av ventilasjon kan fort bli en av de viktigste tingene du gjør for helsen din.

Vi tilbringer om lag 90% av tiden innendørs, derfor er det essensielt at luften i hjemmene våre er ren og frisk. Innånding av forurensede partikler er helseskadelig, og kan i verste fall bidra til hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer, astma og allergier. Barn er spesielt følsomme for negative effekter av luftforurensning fordi den kan påvirke utviklingen av luftveisorganene.

Foto: Flexit
«Vi tilbringer stadig mer tid innendørs, faktisk 90% av tiden vår. Så når du velger bolig, er det viktig å også velge inneklima.» Flexit

Ta de rette valgene

Heldigvis finnes det løsninger. God luftkvalitet handler først og fremst om å unngå forurensningskilder. Velger du maling, matrialer og møbler uten avgassing har du et veldig godt utgangspunkt. Det koster som regel ikke mer, og vi i Systemhus har lang erfaring og god kunnskap om hva som er de luftvennlige valgene. Du kan i tillegg løse mye ved å plassere luftinntaket slik at det ikke vender mot trafikkert vei eller andre kilder til forurensning. Økt komfort handler også om å tillate større temperaturspenn i inneluften, for eksempel tilpasset årstidene. Stor takhøyde kan bidra til bedre luftkvalitet. Dersom du også reduserer gulvarealet, trenger ikke økt takhøyde medføre økte kostnader.

Den er usynlig, men likevel er luften noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et av de mest betydningsfulle valgene du tar. Foto: Systemair
Foto: Systemair

Tilfør ren og frisk luft

Et ventilasjonssystem gir det aller beste resultatet for inneklimaet ditt. Våre samarbeidspartner leverer ventilasjonssystemer som gir balansert ventilasjon med varmegjenvinning . Et slikt anlegg tilfører boligen ren og frisk luft, og renser uteluften for skadelige partikler ved hjelp av filtrering , før den tilføres boligen. I dagens tette hus er dette ekstra viktig for å skape et sunt og godt innemiljø.

Helse og trivsel i balanse

Ventilasjonsanlegget sørger også for at tilførselen er balansert i de ulike rommene i huset. Frisk luft tilføres trekkfritt i stue og soverom via ventiler i himling eller vegg, mens den gamle luften fjernes via ventiler i bad, vaskerom og bod. Slik får du riktig mengde frisk luft og riktige luftstrømningsforhold. Denne balansen bidrar til økt trivsel og komfort, som igjen gir helsemessige fordeler.

En ekstra gevinst

Energieffektivitet er viktig, både for miljøet og lomme boken. Et ventilasjonsanlegg reduserer energibehovet til boligen din. På vei ut bidrar den tempererte avtrekksluften til å varme opp ny, frisk luft ved hjelp av en høyeffektiv varmegjenvinner. Slik spares mesteparten av energien og kostnadene forbundet med oppvarming, og du kan ventilere med god samvittighet året rundt.

Kvalitet er viktig

Ved valg av ventilasjonsaggregat, bør du forsikre deg om at det er Eurovent-sertifisert. Våre leverandører har denne sertifiseringen, slik at du kan være sikker på at aggregatet du velger leverer den ytelsen som er oppgitt. Moderne ventilasjonsanlegg er ofte tilrettelagt for styring via app eller liknende, slik at du enkelt kan ha oversikt over ventileringen av boligen, samt mulighet for regulere den rett fra mobiltelefonen.

Rengjøring

Til tross for god ventilasjon, oppstår det forurensninger inne som vi gjerne vil bli kvitt. Et sentralstøvsugersystem sørger for dette på en effektiv og behagelig måte, ved at avkastluften føres ut av huset gjennom skjulte rør. Dette gjør at ingen farlige partikler føres tilbake til rommet. En robotstøvesuger med HEPA filter vil også bidra til ren luft. I tillegg er de ofte meget stillegående, noe som gjør rengjøringen mer behagelig.

Relaterte artikler

Inneklima i boligen - hva bør jeg tenke på?

Ettersom vi tilbringer mye tid inne, både i hjem, skole, arbeidsplass og andre lokaler, er det viktig at inneklimaet er på topp. Nye lovkrav om energieffektive og tette bygg stiller større krav til ventilasjon.

Mor støvsuger stuen

Godt inneklima forebygger astma- og allergiplager

Mer enn 40 % av oss får allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Inneklimaet i husene vi bor i har mye å si for å forebygge astma- og allergiplager. Systemhus jobber sammen med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) med forebyggende tiltak for å bedre inneklimaet i boligene vi bygger.

Veien til en allergivennlig bolig

Astma- og Allergiforbundet gir deg noen praktiske råd du bør tenke på i forbindelse med planleggingen av huset og etterpå for å få en allergivennlig bolig.