Hopp til hovedinnhold
Glava isolasjon

5 gode råd for energisparing og frostsikring

Er hytta trekkfull? Det kan koste deg dyrt. Med økte strømpriser er hytta blitt en bekymring for mange. Uten strømstøtte i hyttekommunen din, må du regne med å senke gradene og iverksette raske tiltak for å spare energi på hytta. Det kan spare deg for flere tusen kroner årlig.

1. Etterisolering

Etterisoler tak, og yttervegg og gulv. Det vil utgjøre en stor forskjell. Ikke bare kutter du strømregninga ved å etterisolere, du vil også få en lunere og varmere hytte.

2. Har du gamle tømmervegger?

Laftede tømmervegger har vært brukt gjennom flere hundre år i Norge, og en del hytter er bygd på denne måten. Rene tømmervegger har ofte dårlig varmeisolerende evner, og bør etterisoleres fra innsiden eller yttersiden.

Glava på byggeplass

Foto: Glava

Eldre hytter rundt i Norge har stort behov for energioppgradering. Med økte strømpriser er etterisolering særlig lønnsomt på hytta.

3. Skift dører og vinduer

Det er enorm forskjell på isolasjonsverdi på dagens produkter, sammenlignet med for 30, 50 og 100 år siden. Det er mulig å kun bytte glass hvis vinduene ellers er i god stand.

4. Tett med dyttestrimmel

Tett rundt dører og vinduer med dyttestrimmel, det er et enkelt og rimelig tiltak for å redusere varmelekkasje og kalde gufs.

5. Isoler rørene

Isoler rørene i hytta med mineralull eller cellegummi rørisolasjon. Det vil begrense energitapet fra vannrørene og redusere risikoen for at rørene sprekker.

Relaterte artikler

Fire gode råd til deg som skal bygge hytte

Å bygge hytte krever litt planlegging. Ikke bare skal man velge det riktige kjøkkenet og de fineste flisene, men man bør også vurdere de praktiske forholdene som solretning, snømåking, frakting av materialer og lagringsplass. Det er mye man skal huske på, og derfor hjelper vi deg et lite stykke på veien. Forhåpentligvis kan vi gi deg noen tips som gjør planleggingen litt enklere.