Hopp til hovedinnhold

Smarthus - hvor smart vil du at huset ditt skal være?

Teknologien som omgir oss hver dag styrer også forventningene vi har til husene vi skal bo i. Det gjør husene våre smartere. Heldigvis!

Hva er smarthus

Enkelt forklart kan vi beskrive smarte hjem som at vi tar teknologi fra biler inn i husene våre. Det er lenge siden noen ble veldig imponert av at det lyser i tankmåleren i bilen når det begynner å bli tomt for drivstoff. Vi får beskjed når bilen trenger etterfyll av vindusspylevæske, og billysene dempes når vi møter en annen bil. Noen biler kjører til og med av seg selv.

Den teknologien som vi i lang tid har tatt for gitt i en bil og andre områder i livet, forventer vi også å finne i hjemmene våre. Den teknologiske utviklingen i hus har hengt litt etter, men kommer for fullt. Hjemmene våre blir smartere med funksjoner og hjelpemidler som i stor grad ordner seg selv.

Ved å regulere lysinnslippet, varme, kjøling, ventilasjonen, energiforbruket og støy får du også et hjem som er bedre å bo i - et friskt og godt hjem.

Styr temperaturen inne

Nye boliger er meget godt isolerte og bygd for å være så tette som mulig. Forholdsvis lite energi kreves til oppvarmingen. I nye hus kan overoppheting fra solen og andre energikilder være en utfordring. Et smarthus justerer temperaturen ved å styre både varmesystemet, solskjerming, kjøling og ventilasjon, og optimalisere disse opp mot hverandre. Med smartteknologi blir huset verken for varmt eller for kaldt.

I tillegg til at du sparer miljøet med lavere energibruk, sparer du penger på god styring av systemene og et hus som "tenker" selv.

Solskjerming

Vi har i flere år kunnet styre solskjerming som markiser slik at de går ned når det er sol, og opp når solen er borte eller det er vind. Utviklingen har gått videre, og solskjermingen kan i dag styres med en app.

Screens er utvendig, smart solskjerming som er integrert i vinduene, uten at du får sjenerende elementer på fasaden. Sammen med smartteknologi får du enda mer kontroll på innetemperaturen, inneklimaet og energikostnadene, helt av seg selv.

Screens - smart solskjerming fra NorDan

Bruk strøm når den er billigst

De nye strømmålerne som er installert i alle boliger her i landet registrerer kontinuerlig hvor mye strøm du bruker. Ved hjelp av smartuhsteknologi kan man i større grad styre forbruk for å kjøpe/bruke strøm når den er billigst.

I kombinasjon med egenprodusert strøm fra solcellepaneler eller egen batteribank hvor du kan lagre strømmen, kan vi med hjelp av smartteknologi bruke denne strømmen i de perioder det er dyrest å kjøpe den fra nettet. Vi kan også lagre strøm for senere bruk når prisene er lavest, eller selge egenprudusert strøm tilbake til strømnettet i perioder hvor eget strømforbruk er lavt.

Solvarme, solcellepaneler og batteribank

Det er forventet at norske forbrukere trolig vil oppleve at strømprisene endrer seg mye. Noen vil velge å produsere strøm selv ved hjelp av solceller på taket. Strømmen vi ikke trenger med én gang, kan lagres i en batteribank. Da har du et rimeligere alternativ når strømmen er dyrest, og kan eksempelvis lade elbilen billigere.

Batterilagring er foreløpig i startgropa i Norge. Men i USA og Australia begynner det å bli kjempestort. En aktør som Tesla har kommet langt i arbeidet med hjemmebatterier med stor kapasitet til en overkommelig pris. I dag har brukte elbil-batterier fått et nytt anvendelsesområde som batteribank.

Det finnes også solfangere som bruker solvarme til å varme opp huset i et vannbårent varmeanlegg, eller varmer opp vannet i springen. 

Smarthus får systemene til å snakke sammen

Mange forbinder smarthus med at når du går ut av døra hjemme, går huset i dvalemodus. Huset "slås av". Andre ting som er forbundet med smarte hjem er at du kan åpne og lukke døren fra en app, og at du får bilde av hvem som ringer på døren opp på telefonen.

Med smarthus-teknologi kan de fleste systemer i en bolig snakke sammen på tvers, og det finnes flere løsninger på markedet fra ulike leverandører som syr systemene sammen.

Et sikkert hjem

Med smarthustteknologi kan huset ditt programmeres slik at det vet når du er hjemme og når du er borte. Du får varsel om vinduer som er åpne, eller om strykejernet ikke er avslått.

Du kan også programmere huset slik at belysningen endres regelmessig om du er bortreist. Å se hvem som står utenfor døren din når det ringer på gir også trygghet. Innbrudd- og brannalarm gir også et sikkert hjem ved hjelp av smartteknologi.

Lyd og bilde

Lyd og bilde hjemme kan styres via en app, og hver person som bor i huset kan styre lyd og bilde individuelt. Du kan lage egne lydsoner for rommene i huset, slik at du kan justere volumet i rom for rom, eller høre forskjellig musikk eller radiokanaler i de ulike rommene. Høyttalere kan bygges inn i veggene, uten at de synes. Du kan koble lys opp mot multimedia, slik at lyset dempes når du skal se på film.

Godt renhold gir et godt grunnlag for et friskt hjem

En robotstøvsuger kan støvsuge hjemmet ditt mens du er på jobb, og du kan styre støvsugingen fra en app på hytta. Når du bygger hus, planlegg hvor robotstøvsugeren skal stå. Den kan også integreres i innredningen.

Å vaske klær, kopper og kar kan du styre til tidspunkt på dagen hvor strømmen er billigst. Dette må imidlertid alltid avveies mot risiko for brann, hvis du ikke er til stede selv. Med en batteribank kan du lagre strøm slik at du kan vaske og støvsuge med billigere strøm.

Gjør klart for at du kan få smarthus senere

Smarte hjem vil bli stadig mer aktuelt i årene som kommer. Det er opp til hver enkelt å vurdere i hvor stor grad du ønsker smartteknologi i boligen din. Om du ikke ser behovet i dag, er det lurt å gjøre klart for smartteknologi senere. Det samme gjelder fiber. Selv om du ikke skulle ha behov for innlagt fiber med internett og TV-kanaler i dag, kan behovet oppstå senere.

Det koster forholdsvis lite å gjøre klart for et smarthus i dag.

Planlegg godt

Med god planlegging i forkant er det er bare fantasien som begrenser mulighetene for hvor smart hjemmet ditt skal være. Hvilke funksjoner og systemer du kobler sammen hos deg er helt opp til deg og ditt behov.

Spør våre forhandlere om smarte hjem og mulighetene som ligger i smarthusteknologi.