Hopp til hovedinnhold
Frostlagt utekran

Klargjør huset før vinteren setter inn for fullt

Med vinteren snikende rett rundt hjørnet, markerer det en tid hvor hagen vår begynner å hvile fra sommerens frodighet. Den norske vinteren kan være en påkjenning for utendørsutstyret og utefasilitetene, og det er avgjørende å ta nødvendige steg for å beskytte og vedlikeholde dem riktig. Vi gir deg tips, steg for steg, til hva du bør passe på før minusgradene setter inn og gjør flytende vann om til is.

Vedlikehold av utekran og hageslange

1. Steng av vannet

Som vi vet, kan vann utvide seg når kulden setter inn. Dette kan forårsake skader på utendørskraner og slanger hvis vann forblir innestengt i dem. Så, etter at du har gjort hageredskapene klare for vinterhvilen og satt hagen i orden, er det viktig å sørge for at vannforsyningen er riktig stengt.

2. Tøm slangen for vann

For å oppnå dette, begynn med å stenge vannkranen innendørs. Gå deretter ut og åpne kranen utendørs, slik at vannet i slangen kan renne ut. Gå tilbake innendørs og åpne en luftventil for å sikre at all vannet har blitt fjernet. Vær nøye med å stenge denne ventilen etterpå. Dersom du har en frostbestandig utendørskran, trenger du kun å stenge den fra utsiden.

3. Lagring av hageslangen

Hvis du ikke allerede har gjort det, må du fjerne hageslangen fra kranen. Inspisér også slangen nøye for eventuelle riper, kutt eller bulker. Disse tegnene kan indikere slitasje, og hvis du oppdager dem, kan det være på tide å erstatte slangen.

Dersom slangen ser uskadet ut, bør du tørke av den for å forhindre skader under lagring. Bruk en ren, myk klut som er blitt behandlet med multispray for å tørke av overflaten på slangen. Dette vil også gi beskyttelse i løpet av vintermånedene. Når slangen er tørr, oppbevar den på et tørt sted uten skarpe gjenstander, for eksempel i en garasje eller et skur.

4. Vedlikehold av kranen

Når slangen er forberedt og lagret, er neste skritt å vedlikeholde utendørskranen. Sjekk kranen nøye for tegn til skader eller rust. Hvis du finner rust, kan du bruke multispray på overflaten og en stålbørste for å fjerne restene. Hvis kranen ser bra ut, kan du vurdere å kjøpe en isolerende kranbeskyttelse, men dette er ikke nødvendig dersom du har fulgt de andre trinnene og sørget for god drenering.

Du kan også vurdere å skaffe deg en frostsikker og selvdrenerende utekran som har en mekanisme som sørger for at vannet som er igjen i kranen, dreneres automatisk når kranen er stengt. Dette forhindrer at vannet blir værende i kranen og fryser.

Vedlikehold av takrenner

Løv i takrenne

1. Rengjør regelmessig

Takrenner kan raskt samle løv, kvister, skitt og annet rusk som kan blokkere vannstrømmen. Planlegg jevnlige inspeksjoner og rengjøring av takrennene, spesielt om høsten når løvet faller. Dette vil bidra til å forhindre tilstopping og overfylte renner.

2. Sjekk for lekkasjer

Inspeksjon av takrennene for lekkasjer er viktig. Sørg for at det ikke er sprekker eller hull i rennene, da dette kan føre til vannskader på taket eller fasaden på ditt hus. Reparer eventuelle lekkasjer så snart de oppdages.

3. Kontroller nedløpsrør

Nedløpsrørene er like viktige som selve takrennene. Sjekk at de er i god stand, ikke er bøyd eller ødelagt, og at de leder vannet bort fra huset. Rengjør også nedløpsrørene for å fjerne eventuell blokkering og isdanning.

4. Installer bladstopper (valgfritt)

For å redusere behovet for hyppig rengjøring av takrennene, kan du vurdere å installere bladstopper. Disse enkle produktene hindrer løv og rusk i å komme inn i takrennene, samtidig som de lar vannet renne fritt.

5. Sjekk for skade etter ekstreme værforhold

Etter kraftige stormer eller harde vintre, er det lurt å inspisere takrennene for eventuell skade. Sjekk spesielt om takrennene er løse eller har blitt løsnet fra huset.

Ved å følge disse enkle vedlikeholdstipsene, kan du sikre at takrennene og utekran på ditt hus forblir i god stand, og at du beskytter hjemmet ditt mot potensielle vannskader. Ved behov, kontakt profesjonelle for inspeksjon og vedlikehold av takrennene.

Relaterte artikler

Vedlikehold av tak - hva bør du tenke på?

Å forhindre en taklekkasje handler for det meste om god taktekking, og jevnlig inspeksjon og vedlikehold. Vi har snakket med vår leverandør Mataki om hva du som huseier bør tenke på i forhold til vedlikehold av ditt tak.

Nytt tak?

Nytt tak?

Takpanner er perfekt når taket skal fornyes. Ikke bare legges taket enkelt og raskt, du får også et tak med klassisk og flott utseende og kan velge mellom mange farger. Takpanner er et langsiktig, miljøvennlig alternativ og nesten helt vedlikeholdsfritt.