Hopp til hovedinnhold
Spire er et hus som innfrir Husbankens krav til lån.

Søk lån til å bygge miljøvennlig bolig med Husbanken

Du kan søke om lån fra Husbanken til å bygge bolig med høy kvalitet innenfor miljøvennlige løsninger, samt livsløpsboliger som er godt tilrettelagte. Våre forhandlere hjelper deg gjerne med dette!

Husbanken tilbyr lån til privatpersoner som ønsker å bygge en ny bolig av høy kvalitet med fokus på miljøvennlige løsninger og tilgjengelighet. Deres mål er å bidra til å forebygge at folk blir vanskeligstilte på boligmarkedet og å hjelpe de som trenger det med å skaffe og beholde en egnet bolig.

Tilgjengelig bolig

En tilgjengelig bolig er viktig for å kunne bo selvstendig og uavhengig av funksjonsnivå. Hos Husbanken kan du søke om lån for å bygge en tilgjengelig bolig med livsløpsstandard, hvor alle nødvendige rom (kjøkken, soverom, stue, bad og bod) befinner seg på inngangsplanet. Det skal også ikke være fysiske hindringer inne eller ute for å sikre full tilgjengelighet.

Les mer om lån til livsløpboliger her.

Husbanken

Miljøkrav

For å kunne få lån må boligen innfri tre av disse fem miljøkriteriene:

  1. Byggeproduktene skal ikke inneholde mer enn 0,1 vektprosent (prosent av vekten) av helse- og miljøfarlige stoffer på miljømyndighetenes prioritetsliste.
  2. Minst 70 vektprosent av avfallet skal kildesorteres for bygg over 100 m² og minst 80 vektprosent for bygg over 300 m². Avfallet skal dessuten leveres til godkjent mottak eller til direkte gjenvinning.
  3. Boligen skal kunne endres uten store bygningsmessige inngrep, og rommene må uansett tilfredsstille krav til varig opphold. I tillegg må man oppfylle enten (a) minst ett rom skal utformes slik at det kan deles i to eller (b) to rom kan slås sammen eller (c) det skal være mulig å etablere en hybel med eget bad og kjøkkenløsning.
  4. Minst ti forskjellige byggeprodukter skal ha miljødokumentasjon (EPD, Svanemerket eller EU Ecolabel). Hvert av byggeproduktene må utgjøre minimum 25 prosent av arealet, volumet eller vekten til en bygningsdel. Du velger fritt blant disse bygningsdelene: grunn og fundamenter, bæresystemer, yttervegger, innervegger, dekker, gulv til grunn og yttertak.
  5. Fossilt brensel kan ikke brukes til oppvarming og tørking under byggingen.

Alternativt til disse miljøkriteriene kan du også få lån dersom boligen har

  1. Svanemerkesertifikat, eller
  2. BREEM-NOR-sertifikatet "Very Good", "Excellent" eller "Outstanding".

Kilde: Husbanken

Arealgrenser

Bygger du ny enebolig skal i utgangspunktet huset ikke være større enn 200 m², inkludert innvendig bod. Husmodellene Rørvik og Spire er to eksempler på boliger fra Systemhus som har alle nødvendige funksjoner plassert i første etasje og som har BRA under 200 m².

Husbanken kan i enkelte tilfeller akseptere boliger med et større areal. Dette kan for eksempel være aktuelt der et familiemedlem har en funksjonsnedsettelse som gir behov for større areal. Et annet eksempel kan være en stor familie som trenger en større bolig.

Kontakt en av våre forhandlere for å få mer informasjon om Husbankens lån til tilgjengelige og miljøvennlige boliger, og hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere drømmehuset ditt med god kvalitet og bærekraftige løsninger.

Kontakt oss

Hva gjelder henvendelsen?

Din kontaktinformasjon

Hvor vil du bygge?

Hva kan vi hjelpe med?

Relaterte artikler

Funkishuset Alsvåg ferdighus

Bygge hus med utleiedel

Om steget frem til byggeprosessen skal være noe enklere kan hus med utleiedel være løsningen. Vi deler noen råd med deg som vurderer utleiedel.