Hopp til hovedinnhold

Du får aldri nok lys

I dagens interiørverden får farger, møbler og dekor mye oppmerksomhet, men vi bør ikke glemme en viktig faktor for et friskt og godt hjem: Lys.

Du går en utrolig spennende fremtid i møte som boligkjøper. Kjøp av et nytt hus er kanskje den største investeringen du gjør i løpet av livet. Med det følger en del valg og beslutninger som kan være både lystbetonte og krevende.

Det helsebringende dagslyset

I dagens interiørverden får farger, møbler og dekor mye oppmerksomhet, men vi bør ikke glemme en viktig faktor for et friskt og godt hjem: Lys.

Vi mennesker bruker mesteparten av tiden vår innendørs, og det er derfor viktig å legge til rette for at vi får nok tilgang på dagslys, og alle godene som det bringer med seg. Rikelig med dagslys fremmer god helse og bedre livskvalitet i form av styrket immunforsvar, bedre søvn og humør, mer overskudd, bedre evne til å lære, og mye mer. Dagslys er rett og slett medisin. Det er dessuten energibesparende, og bør være hovedkilden til lys i hjemmet ditt.

I dag er vi så heldige at det stilles krav til mengde dagslysinnslipp i et oppholdsrom. I ethvert nybygg må innslipp av dagslys være i henhold til lovverket. Det gjør at du som boligkjøper er sikret gode lysforhold, der hvor du skal tilbringe mest av din våkne tid i hjemmet.

Nedenfor ser du oppholdsrommet i vår husmodell Hitra illustrert med og uten takvindu fra Velux. Det er tydelig forskjell på rommene med og uten dagslys.  

Men, vi bor i et land med store geografiske forskjeller på mengde dagslys i vintermånedene, og dette kan være viktig å huske på når du starter reisen som boligkjøper. Kanskje bør lekseplassen til barnet planlegges der hvor dagslysinnslippet er størst? Og hvorfor ikke slippe inn mer dagslys i bad, gang og entré?

Det kunstige lyset - til arbeidslys så vel som stemningsskapning

De siste ti årene har vi sett en enorm utvikling innen belysning. Halogen fases ut, og LED har overtatt som en langt mer miljøvennlig og energibesparende lyskilde. Vi ser at kvalitet og virkemåte utvikler seg hele tiden, og mulighetene er mange opp mot Smarthus-teknologi.

For at vi skal leve godt og trives i våre hjem, er vi avhengige av både dagslys og kunstig belysning. Vi anbefaler derfor at du starter planleggingen av dette i en tidlig fase, slik at du får et hjem som er skreddersydd nettopp etter dine ønsker og behov. En optimal lyssetting bør være funksjonell, betryggende og kanskje mest av alt, en stemningsskaper. Jo eldre du blir, jo mer «arbeidslys» vil du trenge.

Belysning kan være krevende å forstå seg på, med mange tekniske uttrykk og grafer, men du kommer langt med litt refleksjon rundt dine behov og ønsker. Start gjerne prosessen med å analysere hvordan det er der du bor i dag.

Utendørs- og innendørs belysning

En god, utendørs belysning bør ideelt sett dekke flere punkter. Den kan ønske velkommen, gjerne forsterke arkitektoniske detaljer og flater, og ikke minst gi trygghet. For eksempel, har du nok belysning rundt parkeringsplassen din? Er det nok lys til at du med sikkerhet kan se at veibanen er klar? Er det nok belysning til at du ser eventuelle trappetrinn og forhøyninger godt?

Hus med mye utendørs belysning

Lys skaper automatisk en skygge der hvor lyset treffer et objekt eller menneske. Dette er kanskje selve essensen i lysplanlegging. Mange belysningsrådgivere bruker uttrykket «å møblere med lys». Innendørs er det viktig å tenke på møblering og bruk av rommene, samt prinsippet mellom lys og skygge når belysningen skal planlegges.

Se gjerne for deg hvordan du ønsker å bruke boligen gjennom hele døgnet. Prøv å unngå blending når grunnbelysning som f.eks. downlights plasseres. Blending fra downlights kan være forstyrrende når du skal lese eller se på tv, og noen kan oppleve forsterket hodepine som følge av dette.

Til å bygge inn i himling er dimbare, roterbare og inntrukne lyskilder å foretrekke, hvis det er mulig. Og husk at dekorativ belysning som bordlamper, gulvlamper, pendler og vegglamper vil bidra godt og skape en flott variasjon. Kanskje trenger du ikke så mange armaturer i himlingen?

Mange monterer ledelys eller såkalt nattlys i trapp, gang og under baderomsinnredningen. Dette gjøres både av sikkerhetsmessige hensyn, men også for å lettere sovne, når du har funnet senga igjen.

Trapp fra Hagen med belysning

På badet vil lys ovenfra treffe panne og øyebryn, og dermed lage skygger i ansiktet og foran øyne. Det vil kunne skape utfordringer med å sette inn kontaktlinser og legge sminke. Men ved å supplere med veggbelysning på hver side av speilet, kan du enkelt forhindre dette. Har du ikke vindu med dagslys i nærheten av speilet, kan du benytte en kaldere fargetemperatur på lyskilden for å imitere dagslysets egenskaper, og unngå sminketabber.

Et annet eksempel på lys og skygge, er plassering av lysarmaturer i himlingen på kjøkkenet. Dersom lyset kun kommer ovenfra, og ikke nært nok kjøkkenbenken, vil du med din kropp skape skygger. Du får en dårligere funksjonalitet og muligheten for ulykker blir større. Også i kjøkkenets arbeidssoner kan du vurdere å bruke en kaldere fargetemperatur på lyskilden. Da fremheves det fine spekteret av farger i matvarene.

Igjen, reflekter over belysningen der hvor du bor i dag. Henger lampa over spisebordet så høyt at du blir blendet av lyskilden, eller kanskje så lavt at du ikke ser middagsgjesten uten forstyrrelser? Er belysningen inndelt i soner og kan dimmes, slik at du får en flott dynamikk og stemning?

Planlegge belysning

De aller fleste elektrikere vil kunne hjelpe deg med en belysningsplan, men våg å utfordre både deg selv og den som er ansvarlig for lyssettingen av hjemmet ditt. Bruk gjerne en belysningsplanlegger eller interiørarkitekt til å hjelpe deg i prosessen, og se på hvordan du kan benytte ulike styringssystemer til å lettere etablere soneinndelinger med lysregulering. Spesielt stue, soverom, gang, kjøkken og bad bør utstyres med dimbare armaturer, slik at du kan tilpasse belysningen etter behov, og skape stemningen du ønsker.

Med et styringssystem kan du igjen programmere ulike ferdiginnstilte settinger som vaskelys, natt- og dagmodus, osv. Disse kan du enkelt styre via et bryterpanel, eller kanskje aller helst fra en app på mobilen din? En belysningsplanlegger vil også kunne guide deg i valget av brytere og tekniske beskrivelser på armaturer som energibruk og styrke, fargegjengivning, fargetemperatur, innbyggingshøyde og selvfølgelig, optimal plassering.

Vi i Systemhus gir deg gode råd for et godt og friskt hjem med nok lys!