Tegnet sitt eget drømmehus
Hvordan kom dere frem til at dere skulle bygge et nytt hus?
Etter mange år i ulike leiligheter og en firemannsbolig, ville vi bo uten folk vegg i vegg. Vi ønsket oss også større plass både inne og ute, og mulighet til å sette i gang med ulike prosjekter uten å måtte overbevise ledelsen i borettslaget. Etter å ha kikket litt på hus til salgs både her og der, fant vi ut at kostnaden for å forvandle et av disse til vårt drømmehus, ble omtrent den samme som å bygge et nytt. Da ville vi selvfølgelig heller ha et flunkende nytt. Vi hadde mulighet til å følge opp husbyggingen daglig, siden vi begge har fleksible jobber. Dette var en stor fordel.
Hvorfor falt valget på et egentegnet hus, og ikke noe som allerede fantes i en katalog?
Den største grunnen er nok at vi tilfeldigvis kom over en fantastisk tomt med nydelig utsikt og stort potensiale. Vi fant ikke akkurat det huset vi ville ha i kataloger, men ble veldig inspirert av huset Cubo fra Systemhus. Det er en stilren kube med takterrasse. Dette ble vår inspirasjon til å tegne vårt eget hus, selv om resultatet ble veldig forskjellig. De største endringene er at vi gjorde huset større, puttet inn flere store vinduer, endret planløsningen fullstendig og byttet fra utvendig til innvendig trapp opp til takterrassen.
Var det en lang planleggingsperiode?
Alt var planlagt og ferdigtegnet både innvendig og utvendig før byggeprosessen startet. Dette for å unngå dyre endringer og forsinkelser etter oppstart. Planleggingsperioden tok et halvt år. Brødrene Aursnes AS ordnet samarbeid med ArkPlan Arkitektkontor, som kom med gode innspill og ideer rundt våre tanker. Hele denne perioden bodde vi i Bergen, og all kommunikasjon foregikk effektivt på mail. For å få ekstra kontroll, valgte vi i tillegg å tegne en 3D-modell av huset på egenhånd på PC. Det hjalp veldig under planleggingen, spesielt med tanke på planløsning og innredning.
Hva var viktig for dere når dere skulle tegne eget hus?
Å tegne et eget hus ga oss muligheten til å fjerne alle feil og mangler vi har irritert oss over i tidligere boliger. Det var viktig for oss å kombinere praktisk planløsning med et kult og annerledes design, og utnytte potensialet til tomten – spesielt i forhold til utsikt. Ikke minst var det essensielt å sørge for en uteplass som fungerer i allslags vær. Derfor ville vi ha overbygg og levegger på halve takterrassen. Ellers har vi fokusert på store vinduer, god takhøyde, utgang til terrasse fra flere rom, åpen planløsning og gjennomførte detaljer.
Når kom dere i kontakt med byggmesteren?
Brødrene Aursnes AS eide tomten vi kjøpte, og de ble derfor vår byggmester.
Hvordan har byggmesteren hjulpet dere i byggeprosessen?
De stilte alltid opp for oss på telefon, mail og møter, og vi opplevde at de virkelig ønsket at vi skulle lykkes med prosjekt Drømmehus. De måtte tåle at vi tok kontakt i tide og utide for å sjekke og dobbeltsjekke saker og ting. Det var en stor trygghet at de tok oss på alvor uansett. Faktisk støtte vi aldri på problemer, kun utfordringer som de hjalp oss å løse.
Fikk dere noen overraskelser under byggeprosessen?
Det overrasket oss faktisk hvor raskt og smertefritt alt gikk. Basert på det vi hadde lest på ulike forum og blogger var vi forberedt på at byggeprosessen skulle være mye mer krevende. Vi hadde nok en god dose flaks med tanke på hyggelige naboer som ikke klaget på byggesøknaden samt dyktige fagfolk, men vi har også fått tilbakemelding på at detaljert planlegging i forkant forenklet prosessen kraftig.
Var byggeprosessen tidkrevende? Var det mer slitsomt enn forventet?
Byggeprosessen var effektiv, men så klart, man gleder seg veldig og det er lett å bli utålmodig. Nå i ettertid kjenner vi at det var selve byggeprosessen som var høydepunktet – å konstant ha sommerfugler i magen fordi man er så spent på resultatet. Vårt beste råd er å prøve å nyte denne tiden, selv om den kan være slitsom.
Hvordan var den følelsen av å flytte inn i helt nytt hus?
Helt fantastisk, vi skålte i champagne og følte oss som verdens heldigste! Samtidig må man være forberedt på at man faktisk kan komme til å savne selve byggeprosessen og den spenningen det innebar. Da er det bare å fokusere på neste prosjekt, i vårt tilfelle å ferdigstille 1. etasje med trimrom, bad, badstu, gjesterom, bod og kjellerstue. Vaskerommet og kontoret er vi allerede i gang med. Utefasiliteter og garasje kommer også etter hvert, men dette er ikke ferdig tegnet ennå.
Var det noe som ble mye bedre enn dere opprinnelig hadde forestilt dere?
Utsikten fra takterrassen ble faktisk enda bedre enn vi hadde forestilt oss. Der oppe forsvinner alle andre hus i boligfeltet, og det ser ut som vi er alene på en fjelltopp. Rett og slett terapeutisk. Ellers har huset svart til forventningene, som var veldig høye.
Har du/dere funnet dere et yndlingsrom i huset?
Det må vel være den åpne kjøkken/stue-løsningen vår med de store vinduene ut mot vill, norsk natur, men også utsiktsstuen i 3. etasje.
Vil dere anbefale andre å bygge seg et nytt og egentegnet hus?
Nei! Haha! Joda, men du bør like å planlegge, og vær nøye med å kontrollere at alt går som det skal i byggeprosessen. Mye kan skje. Kanskje har man selv eller andre vært uklar i formidlingen, det oppstår en misforståelse og dermed en feil. Oppdages slikt raskt, er det som regel ikke noe problem å fikse det. Derfor bør man være fysisk innom byggeplassen nesten hver dag.
Kan dere gi noen gode råd til de som står på trappene for å bygge seg et nytt hus?
Tomten er minst like viktig som selve huset. Grunnen til at vi trivs veldig godt her, har mye med utsikten å gjøre. Huset er tegnet på en måte som skal fremheve utsikten best mulig, både innenfra og fra terrasser. Derfor har vi store vinduer i de fleste rom og takterrasse med glassrekkverk. Få makismalt ut av tomten din når det gjelder utsikt, solforhold, uteplasser og eventuell garasje.
Nabolaget er også viktig. Vi føler oss veldig velkommen her, og syns det er imponerende at vi kun ble møtt med smil og gode ord da vi plutselig stappet en nesten selvlysende, hvit kloss med knallgul ytterdør inn i et ellers så tradisjonelt og etablert boligfelt.
Når det gjelder selve huset, er det lurt å tenke over hva man ville ha endret der man bor nå. Det gir naturlig nok en god indikasjon på hva man bør ha i det nye huset. Hvilken planløsning fungerer for akkurat deg? Vi har brukt mye tid på å visualisere dette både i hodet og i 3D-modeller på PC-en. Tenk gjennom hvordan du vil at en vanlig dag i ditt nye hus skal være. Se for deg at du våkner i sengen og gå mentalt gjennom huset derifra. Hva vil du ha hvor?
Ikke bare godta standardløsninger uten videre. Gjør research selv og finn ut hvilke valgmuligheter du har når det gjelder alt fra bordkledning til lister, stikkontakter og annet. Her er det stor variasjon i både pris, form og farge. Det er ikke sikkert at du blir servert alle alternativene.
Detaljer er viktig, siden det hever helhetsinntrykket. Vi er for eksempel veldig fornøyde med at vi valgte å skjule alle støttepåler i huset. To er skjult inni vegg og den tredje er skjult inni peis. På terrassen er vi glade for at vi valgte stolpefritt glassrekkverk uten håndlist, for ikke å «forstyrre» utsikten. I tillegg har vi vært konsekvente på hvitfarger ved å velge én og holde oss til denne. Hvitt er ikke hvitt, og har man kritthvite vegger og bomullsfargede lister og dører, vil disse se skitne ut. Stikkontakter, lysbrytere og hvitt interiør skaffet vi også i samme hvitfarge som resten.
Videre må man prioritere. Hva er det du faktisk må ha med det samme, og hva kan vente? Vi har forsterket takterrassen for jacuzzi, men akkurat nå føles det viktigere med solskjerming på de store vinduene enn et boblebad, for å si det sånn. De færreste har råd til alt på en gang. Få oversikt over alle kostnader så fort som mulig, før første spadetak
Byggetips fra Anette og Jogeir
- Husk at tomten er minst like viktig som huset
- Planlegg godt slik at du får mest ut av tomten din med tanke på utsikt, solforhold, uteplasser og eventuell garasje
- Nabolaget er også viktig. Husk at du skal trives
- Tenk over hvordan du bor i dag og hva du kunne tenkt deg å endre på. Dette gir en god indikasjon på hva du bør tenke på i det nye huset ditt
- Tenk over hvilken planløsning som passer deg og din familie best
- Bruk tid på å visualisere boligen, både i hodet og ved hjelp av 3D-tegninger
- Det finnes mange muligheter for alt fra lister til stikkontakter. Gjør litt research selv, så er du sikker på å få det slik du vil
- Tenk over fargevalg og helhet
- Tenk over hva som er viktigst å prioritere. Hva må du ha nå og hva kan vente til senere