Hopp til hovedinnhold
Kjøkken med en annen farge på høyskapene

Nyttige tips til ditt nye kjøkken

Stadig flere tilbringer mer tid på kjøkkenet, og i dag kombineres gjerne kjøkkenet med lekse- og spiseplass. Med god planlegging blir husets «hjerte» både funksjonelt og et hyggelig sted å være.

1. Lag en detaljert planløsning

Når du skal planlegge det nye kjøkkenet ditt, start med å få oversikt over hvor mye plass du har til rådighet. En kjøkkenleverandør eller en arkitekt kan hjelpe deg med å lage målsatte skisser av kjøkkenet. Når du vet nøyaktig hvor mye plass du har å jobbe med, er det bare å starte planleggingen.

Vi i Systemhus samarbeider med flere kjøkkenprodusenter som JKE, Drømmekjøkkenet og Sigdal Kjøkken. Det er bare fantasien, smaken og budsjettet som begrenser mulighetene!

2. Hva er det beste kjøkkenoppsettet for deg?

Hvordan vil du bruke det nye kjøkkenet? Hvilke funksjoner trenger du? Når du skal ha nytt kjøkken, har du en unik mulighet til å få det akkurat slik du drømmer om. Benytt anledningen til å designe kjøkkenet slik at det passer deg og din livsstil.

Utformingen av kjøkkenet bør både fokusere på arbeidsplassen du trenger, hvor mange det er i husstanden, om du skal ha spiseplass på kjøkkenet, og om du har en åpen romløsning, for å nevne noe.

Arbeidstrekanten på kjøkkenet

For å planlegge hvordan du skal bruke kjøkkenet, er det fint å ta utgangspunkt i kjøkkenets arbeidstrekant. Arbeidstrekanten er tre tenkte linjer som knytter sammen de tre viktigste arbeidssonene på kjøkkenet, nemlig kjøleskap, oppvaskbenk og koketopp. De tre punktene bør plasseres med kort avstand til hverandre, slik at kokkeleringen blir mer effektiv.

Kjøkkenets arbeidstrekant. Foto: Sigdal Kjøkken

Effektivt på kjøkkenet

I tillegg til den tradisjonelle arbeidstrekanten, er et annet godt tips å se på plasseringen til gjenstandene som du bruker oftest i hverdagen. Dette skaper bedre flyt, og gjør kjøkkenet mer funksjonelt. For eksempel er det smart å plassere oppbevaringen av fat og glass i nærheten av oppvaskmaskinen. I tillegg er det smart å plassere oppbevaringen for steke- og kokeredskaper nært koketoppen.

3. Godt med benkeplass

Det er fort gjort å undervurdere behovet for benkeplass. Du trenger tilstrekkelig med benkeplass både til å tilberede mat og lagre mat. Det kan fort bli et irritasjonsmoment om du har for liten benkeplass når du både lager mat, rydder av bordet og kommer hjem med fulle handleposer.

To arbeidsstasjoner som krever godt med benkeplass er på sidene av koketoppen og vasken.

4. Overskap

God lagringsplass på et kjøkken er nødvendig. Men, det betyr ikke at du trenger å fylle opp kjøkkenet med skap. For mye lagring kan føre til at du fyller opp plassen med unyttigeting. Om du begrenser overskapene på kjøkkenet, skaper du både etlettere og luftigere rom. I tillegg vil et vindu over kjøkkenbenken slippe inn godt med naturlig lys og skape en bedre atmosfære på kjøkkenet.

Kjøkkenskap som går helt opp til taket gjør at det samles opp langt mindre støv. Støv er en av kildene til dårlig inneklima og allergiplage. Da er takhøye skap et effektivt grep du kan ta for å få et friskere hjem.

5. Farger og materialer

Kjøkkenleverandørene frister gjerne med et flott utvalg av fronter og benkeplater. Før du bestemmer deg, er det smart å undersøke hvordan de ulike materialene skal vedlikeholdes.

Tåler materialet flekker fra f.eks. olje, fett, rødvin og kaffe?
På mørke flater vises gjerne fingermerker og støv lettere, og det er et godt tips å be om å få teste ut dette på en materialprøve før du bestiller.

Trender kommer og går. Det er ganske sikkert at dagens "kjøkkenmote" ikke er like populær om 10 eller 15 år. Et nøytralt fargevalg på kjøkkenet kan vise seg å være en bedre investering på sikt.

Nordic Craft i natur eik. Bilde: JKE

6. Valg av kjøkkenventilator

Hvilken kjøkkenventilator du bør velge avhenger av stilen du ønsker, ytelse og kjøkkenløsningen for øvrig. En kjøkkenventilator kan monteres på veggen, integreres i et benkeskap, innlemmes i skapene eller overskap, eller henges fra taket over koketoppen på en kjøkkenøy. Komfyrvakt er påbudt i Norge i alle nye installasjoner, og du kan velge en kjøkkenventilator med integrert komfyrvakt.

For at du skal bli kvitt lukt og stekeos har du to valg; avtrekk til det fri eller å resirkulere luften. Med en ventilator som har avtrekk til det fri, føres det en ventilasjonskanal fra ventilatoren og ut gjennom ytterveggen eller taket.

Ved resirkulering føres luften gjennom enten et kullfilter eller karbonfilter, før den går tilbake ut i rommet igjen. Velger du resirkulering trenger du ikke lede luftstrøm ut av boligen. Da må du imidlertid passe på å bytte filter med jevne mellomrom.

Det viktigste å tenke på når du skal velge ventilator er kapasiteten. For et sunt og friskt inneklima bør en ventilator på et vanlig kjøkken minimum ha en kapasitet på 500 m3 i timen. Størrelsen på kjøkkenet avgjør selvsagt kapasiteten på ventilatoren, og i en åpen kjøkkenløsning vil det lønne seg å gå for en ventilator med høyere kapasitet.

Lydnivået på kjøkkenvifter varierer. Støy er et økende helseproblem, og over tid kan slitsom støy medvirke til stress og helseplager. Sjekk lydnivået når du skal velge kjøkkenventilator, og gå for en med så lite støy som mulig.

7. Resirkulering og bærekraft

I dag trenger vi mer plass på kjøkkenet enn tidligere for å kildesortere avfallet. Du kan utstyre et skap med separate beholdere for de ulike sorteringene, som mat, restavfall, papir, plast og glass eller metall. Du kan også ha en ekstra skuff til batterier og annet farlig avfall.

Hver kommune har ulik ordning for renovasjon, så planlegg ut fra hvordan dette fungerer i din kommune.

8. Drømmer du om en kjøkkenøy?

En kjøkkenøy krever større plass på kjøkkenet, men den kan også gjøre at kjøkkenet virker større. En slik øy kan minimere veien mellom arbeidssonene, og på den måten skape bedre arbeidsflyt på kjøkkenet. I tillegg vil kjøkkenøya fungere som et fint sosialt midtpunkt, både til hverdag og fest.

I dag kan mange kjøkkenfunksjoner flyttes over til kjøkkenøya, men det er noen ting som er lurt å tenke på når du skal designe den.

Vask og koketopp

Om du velger å ha vasken eller koketoppen på kjøkkenøya, kan du ikke ha en beskyttelsesplate som beskytter mot smuss, fett og vann, slik det er vanlig å ha når vasken eller koketoppen er plassert mot en vegg. Dette kan begrense bruksområdet til områdene rundt vasken og koketoppen. Det er for eksempel vanskelig for barn i huset å gjøre lekser ved siden av steking eller koking på koketoppen.

Hvis du vil lage mat og spise på kjøkkenøya, planlegg nok plass, slik at koketoppen er skilt fra spiseområdet. Husk at du også må ta hensyn til vann og avløp til kjøkkenøya, sammen med det elektriske. Dette kan i mange tilfeller være en fordyrende løsning på kjøkkenet.

Skal oppvasken være rommets midtpunkt?

Tenk over om du ønsker en oppvaskkum på kjøkkenøya. På kjøkkenbilder i magasiner og på nett ser vi perfekte rene og ryddige kjøkkenøyer. Det fremstår som en idyllisk arbeidssone for oppvasken din. I den virkelige verden er det mer sjeldent at kjøkkenet ditt er helt fri for oppvask.
Det er ofte en brukt kaffekopp på benken, oppvask som venter på å bli vasket, eller som tørker på kjøkkenbenken. Ikke minst har vi alle gjerne en oppvaskklut som tørker ved siden av vasken. Dette er gjerne noe du ikke ønsker skal vises som midtpunktet i rommet.

9. Husk nok strøm

Ved å installere flere strømuttak langs kjøkkenbenken og eventuelt på kjøkkenøya, får du strøm der du trenger det. Når du først har strøm, kan du ha nedfellbar stikkontakt eller flip-kontakt med både stikkontakt og USB-lader i ett.

Vi pleier å være flinke til å planlegge for små apparater på kjøkkenet, men ikke glem ladere og alle de andre duppedittene du ønsker og trenger i dag. Kanskje ønsker du en smart, interaktiv høyttaler på kjøkkenet som gir deg oppskrifter?

Tenk også på de uttakene som er i konstant bruk, som for eksempel kaffemaskin, kaffekvern, brødrister og telefonladere, og ta høyde for dem.

10. Invester i gode hvitevarer

Kjøkkenet er en investering som skal vare lenge. Ikke minst skal det passe deg og din livsstil. For en familie med små eller store barn kan det være praktisk med et stort kjøleskap. En ovn med kjølesystem gjør at barn ikke brenner seg, dersom de tar på døren når den er i bruk. For en vinkjenner kan det være fint med et vinskap, og for en kaffeentusiast kan det være deilig med en integrert kaffemaskin.

Les deg gjerne opp på energibruk, volum og bruk. Kanskje trenger du et kjølerom i stedet for kjøleskap? Trenger du mer kjøleskap enn frys? Ønsker du frittstående eller integrerte hvitevarer? Ønsker du ovnen i arbeidshøyde og integrert i skap, eller under koketoppen som en klassisk komfyr? Glem ikke at enkelte ovner kommer med multifunksjoner, som lar deg bruke både damp og konvensjonell ovn i ett og samme produkt.

11. Blandebatteri og utslagsvask

Blandebatteriet og utslagsvasken bør både ha god funksjonalitet og et design som passer med resten av kjøkkenet. Med riktig valg, får kjøkkenet ditt et skikkelig løft.

Et blandebatteri med høy tut gjør det mulig å få store kasseroller, en bøtte eller vase under når du skal fylle. En uttrekkbar tut gjør at du enkelt kan skylle brukte kjøkkenredskaper eller vasken etterpå. Berøringsfrie blandebatterier er både hygieniske og praktiske, fordi du slipper å ta på hendlene. Det finnes blandebatterier til kjøkkenet som gir deg kokende vann, og du kan få blandebatterier som samtidig gir deg kullsyre i vannet - rett fra springen.

Hvor stor vask du trenger, kommer an på hva du skal bruke den til. Ønsker du plass til å vaske stekeplater og store kasseroller, velg en bred og dyp kum. Bruker du kun oppvaskmaskin, er gjerne en vask med én kum nok.

Når du skal velge vask, kan det være supert med et avrenningsfelt ved siden av vasken for å legge fra deg kjøkkenutstyr du har vasket for hånd. Da slipper du være redd for å søle vann.

Tilleggsutstyr som gir god arbeidsflyt på kjøkkenet, er en praktisk skylleskål som du kan legge over både en stor og liten kum. Du får også skjærefjøler til vasken, som du lett kan skyve frem og tilbake.

Kjøkkenet er et av de viktigste rommene i huset ditt. Bruk derfor god tid på å få gode råd fra våre Systemhus-forhandlere og kjøkkenleverandørene vi samarbeider med!