Tips & inspirasjon

.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.systemhus.no/

Valg av kledning til ditt hus

coverbilde-kledning Bergene Holm, kledning – liggende enkelfals og stående Sveitser.

Kledning av tre er et svært utbredt fasademateriale på norske hus, og selv om det stadig introduseres nye byggematerialer på markedet er det ingenting som tyder på at kledning av tre kommer til å gå av moten i overskuelig fremtid.  

Mye av grunnen er trolig at det gir deg stor valgfrihet i forhold til estetisk utseende med forskjellige profiler, treslag og overflatebehandling, samt at det er forholdsvis enkelt å montere og vedlikeholde. Legger vi til at tre både er et bærekraftig, fornybart og kortreist materiale, som ofte kommer fra sertifiserte skoger, kan det i grunnen ikke blir særlig bedre.

Når du skal velge kledning er det viktig at du gjør det ut ifra dine behov, for du skal tross alt leve godt med valget ditt i mange år, både når det gjelder vedlikehold og utseende. En av de viktigste tingene er å tenke på er hvilken stil du ønsker til huset ditt. Da er det viktig å være klar over at kledning leveres i et bredt spekter av klassiske og moderne profiler, i flere ulike dimensjoner tilpasset ulike stilarter og arkitektur. Her er noen tips du bør ta med deg videre:

  • Stående kledning gir et høyreist og smalt uttrykk, mens liggende kledning gir et lavere og mer kompakt uttrykk
  • Fabrikkmalt kledning sparer deg for tid – trolig også kostnader.
  • Vedlikeholdsvennlig kledning sparer deg for vedlikeholdsarbeid over tid og gir en helt spesiell glød i fasaden
  • Følg leverandørens monterinsanvisning til punkt og prikke for et godt sluttresultat
  • Bruk trykkimpregnert kledning på spesielt værutsatte steder
Foto: Hasås, kledning i fargen Jotun 2746 Mørk Rubin.
Foto: Hasås, moderne, stående kledning.

Stående eller liggende - klassisk eller moderne? 

Om huset ditt skal ha stående eller liggende, smal eller bred, slett eller profilert kledning er i bunn og grunn en smakssak og praktisk vurdering. Kanskje vil du også kombinere flere typer kledning, eller ulike typer materialer? Det meste er mulig med dagens utvalg av kledning fra våre leverandører. Likevel er det noen typer kledning som er mer populære enn andre. I dag ser vi at det går mye av de moderne, dobbelfalsede profilene. Dobbelfals Tett, Dobbelfals med spor eller Dobbelfals Rett, er eksempler på profiler som passer en moderne byggestil.

På mer klassiske og tradisjonelle hus norsk tradisjon, ser vi gjerne kledning med litt mer profiler og utsmykninger, men det er ikke alltid så lett å vite akkurat hva som passer. Da kan du for eksempel vite at Hasås har to kolleksjoner som er rettet inn mot denne typen hus:

- Klassisk Eleganse passer deg som vil ha vakre detaljer i en herskapelig, klassisk og elegant stil. Sveitservillaer, bygg i rokokkostilen og andre herskapelig bygninger er eksempler på Klassisk Eleganse. Stilen er elegant, lun, vakker – og ekstravagant.
- Norske Tradisjoner velger du dersom du ønsker deg et Sørlandshus, 70- og 80-tallshus, 2- og 4-mannsboliger, rekkehus eller typiske nøkkelferdige byggefelt-hus.
Foto: Talgø, skrålekt fra Concise Collection i fargen setersvart.

Smart med fabrikkmalt 

Kledning handler også om farge, og det finnes sjelden et fasitsvar på hva som er riktig. Bruk gjerne litt tid på å finne ut hvilken farge som gir deg den beste magefølelsen. Se i brosjyrer, søk opp inspirasjon på hjemmesider, sjekk ut referanseprosjekter i sosiale medier, oppsøk byggevareforhandleren, lytt til råd eller be om vareprøver, så blir det straks enklere å ta en beslutning.

Uansett hva du velger, anbefaler vi at du går for en type kledning som er fabrikkmalt. Fabrikkmalt kledning er behandlet med grunning og deretter et mellomstrøk, som gjør at treverket beskytter huset mot vær og vind, år etter år. Kledningen behandles industrielt, det vil si at treverket grunnes med ensartede strøk innendørs under optimale forhold, uten påvirkning fra sol, regn eller vind. En annen stor fordel med fabrikkmalt kledning er at den er klar til å monteres, uansett hvilken tid av året og hvordan været er. I tillegg trenger du ikke haste så voldsomt med å finne frem malerkosten.

Foto: Bergene Holm, stående vedlikeholdsvennlig kledning i serien NORD.
Foto: Ingeborg Skrudland for Talgø, rektangulær kledning i fargen setersvart.

Kledning uten vedlikeholdsbehov 

Vil du slippe å male eller beise resten av livet, bør du velge en vedlikeholdsvennlig kledning.
Eksempler er NORD fra Bergene Holm, MøreRoyal fra Talgø eller Malm 100 fra Moelven:

- NORD behandles på en måte som gir en diffusjonsåpen overflate der fukt trekkes raskt inn og ut, og gjøres jobben riktig ved oppsetting, vil ikke NORD grankledning kreve videre etterbehandling. Du får et tøft værgrått utrykk på fasaden og kan selvfølgelig kombinere NORD med felter av kledning i andre farger og behandlinger.

- MøreRoyal er dobbeltbehandlet kledning som både trykkimpregneres og kokes i olje under vakuum. Det gjør kledningen ekstremt råtebestandig, bidrar til lang holdbarhet og reduserer vedlikeholdsarbeid til et minimum. Etterbehandling er strengt tatt kun nødvendig av kosmetiske hensyn. MøreRoyal finnes i fargene natur, oker, brun, grå og setersvart. Alle farger er transparente slik at trestrukturen skinner gjennom og gir en levende overflate.

- Malm 100 er 100 % kjerneved – treverk hentet fra den innerste delen av trestokken som er mettet med harpiks. Det gir en naturlig beskyttelse mot råte og gjør at treverket ikke trenger noe form for overflatebehandling etter montering. I løpet av noen år får kledningen en sølvgrå overflate, men et slikt uttrykk kan du også oppnå umiddelbart ved å behandle den med jernvitrol.

Uansett hva slags kledning du går for, er det viktig å huske på at levetiden er avhengig av en rekke forhold. Disse forholdene har stort sett mer med utførelse og omgivende forhold å gjøre enn trevirket i seg selv. Det er med andre ord svært viktig å montere kledningen på riktig måte og sørge for korrekt overflatebehandling. Dette kalles ofte for konstruktiv værbeskyttelse. Det er særlig viktig å unngå såkalte vannfeller, som gjerne oppstår rundt vinduer, dører og i overganger mellom bygningsdeler. Det er dessuten viktig å sørge for gode takutstikk som beskytter veggene, noe som ofte ikke er tilfelle på moderne hus bygget i funkis-stil.

Bor du i et område som er veldig vær- og fuktighetsutsatt, anbefaler vi å bruke trykkimpregnert kledning.Impregnert kledning kan som regel bestilles ferdig tørket og grunnet, slik at du ikke trenger å vente på at impregneringsvæsken skal tørke ut før du kan male.

Våre leverandører 

Bergene Holm 

Over 70 års kompetanse på kledning
Siden 1946 har Bergene Holm produsert og levert trelast med tømmer fra norske skoger. Deres kompetanse er å videreforedle solide, miljøsertifiserte tømmerstokker til en rekke solide treprodukter. De produserer nesten alt du trenger for å bygge et typisk norsk hus, hytte eller uterom i tre: konstruksjonsvirke, forskaling, rekker, lekter, kledning, terrassebord, panel og listverk.

Mange av Bergene Holms produkter har eksistert i flere generasjoner og er kjente og kjære klassikere, men de har også nyutviklede produktkolleksjoner med unike og trendy behandlingsmetoder. Selskapets varer selges til de største byggevarekjedene i Norge og til industrikunder i inn- og utland.

Hasås

Hasås har levert kledninger i over 60 år, og kan levere det du måtte ønske. Du kan velge mellom standardprodukter, som vi har på lager, eller skreddersøm som produseres etter dine behov. Vi har god kapasitet, stor fleksibilitet og få begrensninger når det gjelder produksjon av profiler og dimensjoner. Her er alt mulig.

Hasås har en stor produksjonsavdeling der de produserer kledningen selv. Dette gir dem full kontroll over kvaliteten, og de bruker kun det beste råstoffet som foredles i produksjonen.

All grankledning er hentet fra skogsområder i Midt-Sverige, der granen har optimale vekstforhold. For at kledningen skal få den beste kvaliteten, bør grantrærne vokse i et moderat tempo. Da får treet optimal årringsbredde, som gir lang holdbarhet og gode lengder. Vokser treet for fort, blir det for store avstander mellom årringene, noe som gjør at treverket råtner, og holdbarheten ikke blir like god. For best mulig resultat bør du derfor vurdere Kjernekledning til ditt neste prosjekt!

Talgø 

Talgø er en norsk leverandør av trelastprodukter i MøreRoyal® til byggevarebransje og prosjektmarked, innen produktgruppene kledning, terrasse, lekter og tretak.

MøreRoyal® er førsteklasses, ferdig behandlede materialer klare for montering. Materialene er dobbeltbehandlet – både trykkimpregnert og kokt i olje under vakuum. Dette gir dem unike egenskaper som er ideelle i proffmarkedet:

- Førstesortert trelast

- Formstabile materialer
- Lang holdbarhet
- Ekstremt råtebestandig
- Lite og enkelt vedlikehold
- Miljøvennlige materialer

Med et stadig voksende marked for funkisboliger og moderne hus har Talgø utviklet kolleksjonen Concise Collection, med rette linjer, skarpere kanter og et strammere uttrykk.
Foto: Nathan Lediard for Talgø, Concise kledning i fargen setersvart.

På hele kolleksjonen er alle profiler strammet opp, alle buede kanter og runde hjørner er fjernet og erstattet av en liten faskant i hjørnene for å hindre oppflising av materialene. Dette skaper et tydelig designuttrykk og en designlikhet i Concise Collection® som sikrer at alle produktene passer sammen.

Overflaten på alle produkter i Concise Collection® gjennomgår en lett strukturhøvling – en sawcut, som gir en materialene en følelse av å være "børstet". På Concise Collection® har Talgø tatt i bruk skjult innfesting, som skjuler skruer/spiker i en not- og fjærlignende profil. Dette gir en ren overflate uten synlige skruer på veggen.

Tre tips når du skal velge trapp
Friske Hjem, Systemhus

Relaterte artikler